Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΩ ΠΑΣΟΚ
Ακόμη και σε αυτά, τα "πέτρινα" γι' αυτό  χρόνια 


   
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις
του κοτζαμπασισμού,  γιατί επε-
δίωξε να φτιάξει κράτος                                  
                                                       

                                                                                        
                  

                               ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ 
           Από τους αναμορφωτές της Ελλάδας. Το 1895 απέτυχε
           να εκλεγεί βουλευτής. Αντ' αυτού εξελέγη ένας άσημος
           πολιτευτής ονόματι Γουλιμής, με αποτέλεσμα να πει
           το περίφημο "ανθ' ημών Γουλιμής". Πέθανε πικραμένος
           ενώ η Ελλάδα δύο (2) χρόνια μετά έζησε την εθνική
           ταπείνωση του πολέμου του 1897.
       ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 
Στο απόγειο της επιτυχίας του,στις εκλογές του 1920
καταψηφίστηκεαπό τον παρασυρμένο από τους δημαγωγούς
και κουρασμένο από τις διαρκείς θυσίες ελληνικό λαό.
Δεν εξελέγη ούτε βουλευτής. Το αποτέλεσμα ήταν
 η Μικρασιατική Καταστροφή.                                                        
                                                            ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ 
                                                      Γενναίος στρατιώτης, μεταρρυθμιστής
                                                      πολιτικός, που εργάστηκε υπέρ της συμ-
                                                      φιλίωσης. Ηττήθηκε στις τελευταίες
                                                     πριν από το θάνατό του εκλογές  με το
                                                      σύνθημα του ΚΚΕ "Τι Παπάγος, τι
                                                      Πλαστήρας".


                                                                                      

                                               

                                     ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
                           Ηγέτης του δημοκρατικού φιλελεύθερου χώρου
                           και  ιδρυτής του καθεστώτος της Αβασίλευτης
                                     Δημοκρατίας το Μάρτιο 1924.  

   
                                                                     

                                             

                                            ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ                       
                                         Πρωθυπουργός μετά την Απελευθέρωση,
                                        κατά την κρίσιμη  σύγκρουση για την
                                         Δημοκρατία.Πολύ αργότερα ανατράπηκε
                                         από την πρωθυπουργία  με  βασιλικό
                                         πραξικόπημα. Πέθανε, ευρισκόμενος
                                         σε κατ' οίκον περιορισμό, που του επέβαλε
                                         από το χουντικό  καθεστώς.
                                          Η κηδεία του ήταν το πρώτο δημόσιο μαζικό
                                          λαϊκό ξέσπασμα κατά της χούντας.
                                       
                                                         

    Οι επόμενες εκλογές είναι αναμφισβήτητα οι πιο κρίσιμες μετά την μεταπολίτευση, ίσως και μετά την απελευθέρωση, αφού ποτέ , από τότε και μέχρι σήμερα, δεν είχε τεθεί εν αμφιβόλω, μέσω εκλογών,   η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο σύστημα, δια της συμμετοχής της σε έναν τόσο πρωτεύοντα και ρυθμιστικό της παγκόσμιας ισορροπίας, οργανισμό, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη.
    Η Ελλάδα καλείται ...
να διαλέξει ανάμεσα στην παραμονή της στην ευρωζώνη και την ευρώπη από την μία και την επιστροφή της στην βαλκανική μιζέρια του παρελθόντος της  από την άλλη, από την οποία είχαμε, όπως αποδεικνύεται  την ψευδαίσθηση, ότι είχαμε ξεφύγει
  Για να το πω καλύτερα: ο ελληνικός λαός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να δώσει τον αγώνα για να αποτρέψει την έξοδό της χώρας μας από την ευρωζώνη και την ευρώπη, την οποία ήδη κάποιοι στο εξωτερικό έχουν δρομολογήσει  και στο να βρεθεί εκτός ευρώπης κυριολεκτικά χωρίς να το καταλάβει, γιατί άλλοι το επέλεξαν , όχι ο ίδιος , που θα έχει δώσει απλώς το πρόσχημα γι' αυτό  και χωρίς να έχει προσπαθήσει  για να το αποτρέψει. 
  Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, μέσα από σκληρές θυσίες ή στην εγκατάλειψη στην τύχη της, στην οπισθοδρόμηση, στο περιθώριο,  στην δυστυχία  και στον μαρασμό. 
    Η μετωπική αυτή σύγκρουση εκ πρώτης όψεως ίσως να  οδηγεί  κάποιον, που πιστεύει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας , στην σκέψη ότι πρέπει  να ψηφίσει το ισχυρότερο κόμμα του πόλου αυτού, δηλαδή την Νέα Δημοκρατία , για να αποτρέψει την πρωτιά του κόμματος, που έχει συσπειρώσει τον αντίθετο πόλο του αντιευρωπαϊσμού και της οπισθοδρόμησης , δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι να απομακρυνθεί ,μόνον για τον λόγο αυτό, έστω και προσωρινά ,  από την μέχρι και την 6.5.2012 επιλογή του προς το ΠΑΣΟΚ. 
   Τα διλήμματα αυτά τίθενται, πιστεύω, σε κάθε ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ της 6.5.2012, όπως ο γράφων , και οδηγούν σε μία βασανιστική σκέψη, στην οποία πρέπει να δοθεί μία απάντηση στην κάλπη. 
     Ποια πρέπει να είναι η απάντηση στο δίλημμα αυτό; 
     Ας  την επιχειρήσω με τις παρακάτω απλές σκέψεις. 
   Κατ' αρχάς ο εμφανιζόμενος ως δήθεν ευρωπαϊκός πόλος , η Νέα Δημοκρατία, έχει βαρύτατες , εγκληματικές ευθύνες, για την σημερινή άνοδο της λαϊκιστικής αριστεράς. 
 Παραδίδοντας η Νέα Δημοκρατία το έτος 2009 μία χώρα οικονομικά διαλυμένη απ' όλες τις απόψεις, την ορατή και μόνον  πλευρά της οποίας διάλυσης αποτελούσε η οικονομική κρίση  , αντί να κάνει την αυτοκριτική της και να  συμβάλει στην εθνική προσπάθεια , με το επικοινωνήσει στην ελληνική κοινωνία τις δομικές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν σε αυτήν και στο κράτος,   έτσι ώστε να την πείσει να στρατευτεί στην επώδυνη προσπάθεια διάσωσης και ανασυγκρότησης, ακολούθησε μία λαϊκιστική και ανεύθυνη πολιτική, βγαλμένη από τις χειρότερες παραδόσεις  του παλαιοκομματισμού , η οποία, εκτός από μυωπική, γι' αυτό και η ΝΔ την βρίσκει σήμερα μπροστά της,  κυριολεκτικά άνοιξε τον δρόμο στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν είχε να κάνει τίποτε περισσότερο από το να αντιγράψει  τα συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας, που με τόση μεθοδικότητα εμφύτευσε ο κ. Σαμαράς και οι απίθανοι συνεργάτες του στην σκέψη και στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού
 Εκεί οφείλεται , λοιπόν, η ευκολία με την οποία απελευθερώθηκαν και κατευθύνθηκαν τόσοι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε απευθείας είτε μέσω ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, όπως οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και η Χρυσή Αυγή, ψηφοφόροι οι οποίοι, σαν ώριμα φρούτα, πέφτουν στα δίκτυα των θεριστών του ΣΥΡΙΖΑ. 
    Τις ανοησίες ότι "θα εκβιάσουμε την Ευρώπη, επικαλούμενοι την καταστροφή , που θα προκαλέσει μία αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη" ή ότι "ήταν δυνατός ο δανεισμός της χώρας , γιατί μας έδιναν χρήματα οι ρώσοι και οι αγορές, αλλά δεν τα πήρε ο Παπανδρέου, γιατί ήθελε να μας καθυποτάξει στο ΔΝΤ και στους αμερικάνους ", τις περιέφεραν στους τηλεοπτικούς σταθμούς , δηλητηριάζοντας την σκέψη και τις ψυχές πρώτα απ' όλα των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων,  πολιτικά στελέχη που ,ακόμη και σήμερα, βρίσκονται στην Νέα Δημοκρατία. 
   Επιπλέον, η ΝΔ είναι εντελώς ανίκανη από μόνη της να δώσει απάντηση στο σοβαρό πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας. 
   Αποτελεί το προϊόν μίας τεχνικής συγκόλλησης ετερόκλητων πολιτικών προσωπικοτήτων, που μέχρι πριν από λίγο "σφάζονταν" μεταξύ τους, χωρίς , ουσιαστικά, κανέναν κοινό τόπο, που , ακόμη και μέσα από ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα , το οποίο  θα επιχειρήσει να προχωρήσει τις αναγκαίες , πλην όμως επώδυνες , μεταρρυθμίσεις , υπάρχει κίνδυνος  να αρχίσουν να φυλλορροούν  και να οδηγηθεί και πάλι η χώρα , πολύ σύντομα,  σε πολιτική κρίση.
    Με άλλα λόγια σήμερα ο  Σαμαράς από εμπρηστής, που με πλήθος εγκληματικά ανεύθυνων πράξεων του, άναψε την σημερινή φωτιά (για όσους , βέβαια, από εμάς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στον δρόμο των θυσιών), ούτε δικαιούται αλλά και κυρίως ούτε μπορεί να είναι ο πυροσβέστης, που θα σβήσει την φωτιά αυτή. 
    Εξάλλου, τυχόν αποκλεισμός του ΣΥΡΙΖΑ από το bonus των 50 εδρών, χάρη σε μία εντελώς ευκαιριακή μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς την Νέα Δημοκρατία, δεν λύνει το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας, απεναντίας θα το επιτείνει. 
    Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένος από τις ευθύνες της εξουσίας , θα βρει νέο έδαφος δημαγωγίας από την θέση μία ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης και μπορεί να αποτελέσει και πάλι εστία ανωμαλίας, αφενός εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και αφετέρου αρνούμενος να δώσει εγγυήσεις για την συνέχιση εφαρμογής του μνημονίου, που τυχόν θα  του ζητηθούν από την ευρώπη.  
   Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτό το κομμάτι της κοινωνίας , στο οποίο στηρίζει την δύναμή του, θα πρέπει να έχουν εμπλοκή με την διαχείριση της εξουσίας, έτσι ώστε είτε να απαλλαγούν από τις ψευδαισθήσεις, που  έχουν ή  σκόπιμα, για ψηφοθηρικούς λόγους,  καλλιεργούν στην κοινωνία είτε να έλθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής, στην οποία πιστεύουν, και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της μέχρι τώρα είναι ότι δεν εφαρμόζεται, έτσι ώστε να διατηρείται σε ένα ιδεατό ,τάχα φιλολαϊκό και βασισμένο στους κανόνες της λογικής, επίπεδο. Η εκλογική αποτροπή δε μίας τέτοιας εμπλοκής είναι νοητή μόνον από την φυσική και αυθόρμητη ενίσχυση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και όχι με την τεχνική μετακίνηση ενός μέρους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς την Νέα Δημοκρατία. 
   Όμως οι λόγοι, για τους οποίους θα ψηφίσω το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, δεν εξαντλούνται στα παραπάνω. 

  •    Θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ , κατ' αρχήν, για να δικαιώσω την πολιτική , που το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τα τελευταία 2,5 χρόνια , χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, ούτε καν την διακινδύνευση της ίδιας της υπόστασής  του, γιατί έτσι υπηρέτησε το συμφέρον της χώρας μας και του λαού μας, έστω κι αν ελάχιστοι του το αναγνωρίζουν σήμερα. 
  •  Θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύσω τον προοδευτικό πολιτικό χώρο, που ενσαρκώνεται  από προοδευτικούς πολιτικούς, κρινόμενους βέβαια, κάθε φορά,  με βάση την εποχή τους, από τον Καποδίστρια και τον Χαρίλαο Τρικούπη έως τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γέρο της Δημοκρατίας , και οι οποίοι, δεν πρέπει να το ξεχνάμε,  γεύτηκαν το πικρό ποτήρι της λαϊκής αποδοκιμασίας, χάριν ανάξιων, πλην λαϊκιστών , πολιτικών αντιπάλων αλλά κέρδισαν την επιδοκιμασία της ιστορίας.
  •    Θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ , γιατί τον προοδευτικό αυτό πολιτικό  χώρο,  η Ελλάδα τον χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ, ιδίως τώρα που , λόγω του "βίαιου" τρόπου, με τον οποίο επιχείρησε  μεταρρυθμιστικές τομές στο κράτος και την κοινωνία, απαλλάχθηκε απ' όλα αυτά τα παρασιτικά κομματόσκυλα του παρελθόντος καθώς και τους κυρίως κρατικοδίαιτους  συνδικαλιστικούς  παράγοντες του πελατειακού κράτους, που όλα τα προηγούμενα χρόνια συγκυβερνούσαν και καταδυνάστευαν , για ίδιον όφελος, τον ελληνικό λαό, οδηγώντας την χώρα μας στο σημερινό κατάντημά της και σήμερα προσπαθούν ,  εκμεταλλευόμενοι την εξαθλίωσή της, να παρατείνουν την κυριαρχία τους στην κοινωνία, προσχωρώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. 
  •    Θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, γιατί ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος της κεντροαριστεράς δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς εκπροσώπηση στην Ελλάδα , ιδίως σήμερα , που η ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια φαίνεται να επικρατεί στις χώρες του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, χωρίς , όμως να πρέπει, την επικράτηση αυτή να την ερμηνεύουμε στενά ως μέσο διατήρησης ενός οικονομικού και πολιτικού μοντέλου στην χώρα μας, που έχει πεθάνει οριστικά και δεν πρόκειται ούτε να νεκραναστηθεί ,ούτε πολύ περισσότερο να διατηρηθεί, με τα χρήματα των ευρωπαίων, όπως κάποιοι ονειρεύονται. 
  •   Και τέλος θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, γιατί, αν και εύχομαι η όποια πολιτική προκύψει από την ψήφο του ελληνικού λαού , να μην οδηγήσει σε δυσάρεστες και καταστροφικές γι' αυτόν καταστάσεις, έστω κι αν αυτό διαψεύσει τις πολιτικές απόψεις μου, θέλω να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ, με στελέχη εξοικειωμένα με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και απολύτως φερέγγυα σε αυτό, τα οποία, ως "χρυσή εφεδρεία"  εάν χρειαστεί θα κληθούν, με την ψήφο του ελλνικού λαού,  να τον υπηρετήσουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό  , αποτρέποντας τα δεινά, που τυχόν θα προκαλέσει η πολιτική των σήμερα εκλογικά φουσκωμένων λαϊκιστικών δυνάμεων. 

   ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΖΩ ΠΑΣΟΚ , έχοντας ήσυχη την συνείδησή μου και με επίγνωση ότι επιτελώ το σωστό για την πατρίδα μου.