Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑ Ι- Η ΧΩΡΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ;

 
 
    Όσοι εδώ στην χώρα μας έσπευσαν να χαιρετίσουν τον "θρίαμβο" Ροχάι στην τελευταία σύνοδο κορυφής, γιατί έτσι επιδίωκαν να μας πείσουν ότι όλα τα οικονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν μέσα από μία "διαπραγμάτευση " (μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας), είναι βέβαιο ότι δεν θα σπεύσουν να μας ενημερώσουν για τα τελευταία νέα από την Ισπανία. 
   Αφού η Ισπανία έχει λάβει ήδη το τέταρτο κατά σειρά πακέτο επώδυνων μέτρων ( περισσότερα εδώ και εδώ) , παρά ταύτα...
το κόστος του δανεισμού της έχει φτάσει μία ανάσα από το νέο υψηλό των επιτοκίων της ευρωζώνη (σύμφωνα με το Bloomber την Παρασκευή , το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων έφτασε στο 7.284 % ,ελάχιστα κάτω από το πρόσφατο υψηλό της ευρωζώνης των  7.285 %) ενώ , σύμφωνα με κάποιους αναλυτές το έχει ξεπεράσει (σύμφωνα με το Tradeweb το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων άγγιξε το ρεκόρ των  7.309 %).
  Και φυσικά το ίδιο υψηλά είναι τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ισπανικών ομολόγων, με το επιτόκιο των διετών ομολόγων να φτάνει στο 5,76 %. 
   Τονίζεται ότι όλα  τα παραπάνω είναι εντελώς ανεξάρτητα από το πρόβλημα χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών, το οποίο αφορά η απόφαση της τελευταίας συνόδου κορυφής. 
    Τι σημαίνουν όλα αυτά;
     Πολύ απλά ότι το ισπανικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ισπανία φαίνεται να βαίνει ταχέως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης  για την διάσωσή της.
    Και φυσικά σε ένα μνημόνιο, αν και είναι αμφίβολο το κατά πόσο έχουν απομείνει αρκετά μέτρα ακόμη για να πάρει, με βάση όλα όσα μέχρι τώρα έχει επιβάλει η κυβέρνησή της...