Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

           
  
  Λίγο η ανάγκη αξιοποίησης των διαθέσιμων μέσων ενημέρωσης και απόκτησης γνώσεων , κάτω από τα νέα δεδομένα, που δημιούργησε η οικονομική κρίση , λίγο η νοσταλγία για το παρελθόν , λίγο, τέλος , η επιδίωξη  επανεξέτασης και επαναξιολόγησης αλλά και εμπέδωσης γνώσης για  γεγονότα και καταστάσεις, που έχουν  διαμορφώσει την μέχρι τώρα άποψή μου για τα πολιτικά πράγματα, με οδήγησαν  στο  να ξαναδιαβάζω κάποια βιβλία από την βιβλιοθήκη μου, που έχω αγοράσει και διαβάσει πριν από πολλά χρόνια.  
   Έτσι, αυτό το σαββατοκύριακο,  πήρα ξανά στα χέρια μου ένα ιστορικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, το "Κ", το οποίο είχα πρωτοδιαβάσει ακριβώς πριν από 20 χρόνια, όταν είχε εκδοθεί από τις εκδόσεις ΠΛΕΙΑΣ , στο οποίο ο πετυχημένος συγγραφέας αναφέρεται στο γνωστό ως "σκάνδαλο Κοσκωτά" και όπου  , μέσα από ψευδώνυμα, που προφανή σκοπό έχουν να σατιρίσουν και γενικά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του  αναγνώστη, περιπαίζοντας  πρόσωπα και καταστάσεις,  και όχι βέβαια να αποφύγει να κατονομάσει τα πρόσωπα, στα οποία αναφέρεται ο συγγραφέας και  τα οποία είναι πασίδηλα (π.χ. "Αγάς", για τον μακαρίτη τον Μένιο Κουτσόγιωργα "Φαλικιάς", για τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Χαλικιά, " , "Περονέσκου" για τον Ανδρέα Παπανδρέου, "Γιος Περονέσκου" ο Γιώργος Παπανδρέου κλπ) , κάνει μία πιστή και λεπτομερειακή  καταγραφή προσώπων και γεγονότων της περιόδου εκείνης. 
   Προσπαθώντας, λοιπόν, να συνδέσω το τότε με το σήμερα, για να είμαι ειλικρινής, βρίσκω ελάχιστα κοινά σημεία. 
   Ένα τέτοιο κοινό σημείο  ,όμως, που βρήκα , ήταν η περιγραφή τού πως σε ένα γενικευμένο κλίμα ηθικής σήψης του ΠΑΣΟΚ, που οδηγούσε σε ομαδική εγκατάλειψή της κυβέρνησής του από διακεκριμένα στελέχη του και γενικά σε διαλυτικά φαινόμενα , ένα άνθρωπος ήταν έτοιμος να εισέλθει στην συγκεκριμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!!! και θα το έκανε εάν δεν τον εμπόδιζε ένα πρόβλημα υγείας.
 Κι αυτός ήταν  ο Μανώλης Γλέζος, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, που , κατά τον Ηλία Μόσιαλο , όπως το άκουσα το Σάββατο, διαθέτει (ο ΣΥΡΙΖΑ) "ηθικό πλεονέκτημα" έναντι των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , ενώ η αλήθεια είναι ότι το μόνον που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλα τα κόμματα, είναι η κοντή μνήμη του ελληνικού λαού.  
    Γράφει λοιπόν ο Βασίλης Βασιλικός (τόμος πρώτος , σελίδα 264)...
""Μεγάλο ανασχηματισμό υπόσχεται ο Ανδρέας". Ο "μεγάλος ανασχηματισμός" δεν έγινε. Έγινε μία παρωδία ανασχηματισμού. Ο Λάζαρης αποχώρησε από το ΠαΣοΚ και τη Βουλή. Ο Σημίτης παρέμεινε "οίκοι". Ο Γιος Περονέσκου εξετάζει το ενδεχόμενο της αποχώρησής του από την κυβέρνηση του μπαμπά του. Ο Μίκης Θεοδωράκης ανεχώρησε προς άγνωστον κατεύθυνσιν , και ο μόνος που, παρ' όλα αυτά, δέχτηκε να μπει στην κυβέρνηση, ο Μανώλης Γλέζος, έπαθε έμφραγμα και μπήκε στο νοσοκομείο. Η αποτυχία του ανασχηματισμού πάγωσε τον κόσμο..."
       
    Να υπενθυμίσω ότι ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι πρόσωπο άγνωστο για το ΠΑΣΟΚ, αφού, ως γνωστόν , είχε εκλεγεί με τα ψηφοδέλτιά του  βουλευτής και ευρωβουλευτής και μάλιστα στις μέρες της παντοδυναμίας του σκληρού ΠΑΣΟΚ, την εποχή του πιο σκληρού ΠΑΣΟΚ, άσχετα εάν σήμερα εμφανίζεται ως ο ανυπότακτος και αιώνια έφηβος αγωνιστής της αριστεράς. 
   Έτσι...
δυστυχώς γράφεται η ιστορία των ανθρώπων ατομικά και συλλογικά  του λαού  μας....