Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ


Για όλους τους εμπλεκόμενους με την Δικαιοσύνη (Δικαστές, δικαστικούς γραμματείς και  δικηγόρους) έχει και από έναν καλό λόγο ο κ. υπουργός. 
Σήμερα επιχειρηματολόγησε υπέρ της διατήρησης των αποδοχών των δικαστών, όπως έχουν και "εξέδωσε" απόφαση ότι τυχόν μείωση των αποδοχών τους θα είναι αντισυνταγματική. Κι όχι μόνον: "προεξόφλησε" καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης (πως άραγε , με "λευκή απεργία" ή με κανονική , στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι έλληνες δικαστές;) σε περίπτωση που περικοπούν οι αποδοχές τους. 
 Για τον Ελληνικό λαό θα πει κάποτε κάτι ο κ. Υπουργός; 
Ως γνωστόν είναι "Υπουργός Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" όχι "Υπουργός Δικαστών, Δικαστικών Γραμματέων και Δικηγόρων".


Η ΕΙΔΗΣΗ: 
Ρουπακιώτης: Αντισυνταγματική περαιτέρω περικοπή μισθών των δικαστών
Ρουπακιώτης: Αντισυνταγματική περαιτέρω περικοπή μισθών των δικαστών

«Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου των δικαστικών είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα», αλλά εντελώς ανέφικτες είναι και οι περικοπές δαπανών στο υπουργείο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
«Χωρίς να δίνουμε υποσχέσεις, θα προσπαθήσουμε με έργα, στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να διευθετήσουμε τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Δικαιοσύνης, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας» επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης.

Αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας των δικαστηρίων της πρωτεύουσας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «αναζητούνται δραματικά υπάλληλοι και υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις στη μηχανοργάνωση και σε αίθουσες δικαστηρίων».

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη...
του υπουργείου, ο κ. Ρουπακιώτης επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2012 είναι μόλις 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ήταν 730 εκατ. ευρώ και το 2010 ήταν 950 εκατ. ευρώ και τόνισε: «Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καλυφθεί με τη διαδικασία των μετατάξεων ένα μέρος των κενών σε δικαστικούς υπαλλήλους και να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίνει το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων), για την αντιμετώπιση προβλημάτων αιθουσών και ανέγερσης νέων κτιρίων».

Σε ερώτηση για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δυνατότητα περαιτέρω περικοπής δαπανών, ο Ρουπακιώτης απάντησε:

«Αν ήταν αποτελεσματικό να κόψουμε το χέρι μας, ή το πόδι μας, θα το κάναμε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. 'Αλλες περικοπές δαπανών είναι εντελώς ανέφικτες. Ωστόσο, οι τρεις εμπλεκόμενοι παράγοντες, δικαστές, δικηγόροι και υπάλληλοι, οφείλουν να αναδείξουν τη συνευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία για την απαίτηση της να έχει γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη».

Ως προς το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου τους είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα. Και αντιλαμβάνεστε ποιες θα είναι οι συνέπειες από το Σεπτέμβριο ακόμη, αν υποθέσουμε, που το απευχόμαστε, ότι θα περικοπούν περαιτέρω οι αποδοχές των δικαστών».