Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΠΕΡ ΡΑΧΟΪ: Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ- ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Και κάποιες ομοιότητες με τον ανεύθυνο 
και επιπόλαιο Σαμαρά

Mariano Rajoy
    Όλοι μας έχουμε ακούσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να εκθειάζει εντελώς πρόσφατα τον δεξιό πρωθυπουργό της Ισπανίας, που δήθεν διαπραγματεύτηκε γενναία στην Ευρώπη, όπως τάχα δεν διαπραγματεύτηκαν οι Έλληνες πολιτικοί και πέτυχε την χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών (μόνον των τραπεζών, όχι του ισπανικού κράτους) απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης. 
   Ας δούμε , λοιπόν, τα τελευταία νέα από την Ισπανία,...
τα πολύ φρέσκα , για την ακρίβεια τα σημερινά (11.7.2012). 
    Ο Ραχόι, λοιπόν, σήμερα ανακοίνωσε το κατά σειρά ΤΕΤΑΡΤΟ πακέτο μέτρων μείωσης δαπανών και αύξηση φόρων , ποσού 65 δις ευρώ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times
    Αυτό  περιλαμβάνει , μεταξύ άλλων, αύξηση του ΦΠΑ κατά τρεις μονάδες (από 18 % στο 21 % και από 8 % στο 10 %), μείωση των επιδομάτων ανεργίας, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων ευεργετημάτων τους, κλείσιμο δημοσίων επιχειρήσεων, περικοπή χρηματικών ενισχύσεων κομμάτων και εργατικών σωματείων, νέους έμμεσους φόρους στην ενέργεια, σχέδια να ιδιωτικοποιήσει τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρόμους καθώς και φόρο επί της ιδιοκτησίας (πηγή: reuters).    
  Εξυπακούεται ότι η Ισπανική κυβέρνηση παίρνει μέτρα, έτσι ώστε να πιάσει του δημοσιονομικούς στόχους της,  χωρίς να έχει (μέχρι στιγμής βέβαια) κάποιο μνημόνιο αλλά και χωρίς να έχει λάβει, μέχρι τώρα , ούτε ένα ευρώ  βοήθεια από την Ευρώπη για το ισπανικό κράτος αλλά και   ούτε καν για τις τράπεζες της.
   Όμως αναλυτές αναφέρουν, σύμφωνα με το REUTERS ,  ότι αυτά το σχέδιο δρακόντειων εξοικονομήσεων δείχνει ότι η Ισπανία βρίσκεται ήδη κάτω από μια defacto εποπτεία από τις Βρυξέλλες , αν και δεν έχει αιτηθεί κρατική διάσωση και διατηρεί πρόσβαση στις αγορές ομολόγων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα αυτά βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της του Μαίου. 
   Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι η επικείμενη χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών θα γίνει βάσει μνημονίου, που, σύμφωνα με  πληροφορίες των FT,  προβλέπει διαγραφή προνομιούχων μετοχών και τραπεζικών ομολόγων , τα οποία  όλα είναι διασπαρμένα σε μικρο αποταμιευτές, οι οποίοι κατέχουν τέτοιου είδους αξίες ποσού  67 δις ευρώ περίπου
   Δηλαδή "με την μία" και "με το καλημέρα" η διάσωση των ισπανικών τραπεζών φέρνει  κούρεμα και μάλιστα μικρο αποταμιευτών, όταν εδώ στην Ελλάδα όλο το πολιτικό φάσμα , από τον Σαμαρά έως τον Τσίπρα (με ενδιάμεσο τον Βενιζέλο) υπόσχονταν στους έλληνες ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι τάχα θα τους ...αποζημιώσουν!!!. 
   Εξυπακούεται, βέβαια, ότι η υπαγωγή των ισπανικών τραπεζών απευθείας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης βάσει μνημονίου και μάλιστα μέσω ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού, που θα φτιαχτεί, καθιστά αδιανόητη κάθε σκέψη ότι μπορεί οι ισπανικές τράπεζες να διαγράψουν χρέη δανειοληπτών τους, όπως εδώ στην Ελλάδα οι πολιτικάντηδες όλου του πολιτικού φάσματος (πλην ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς) έταζαν προεκλογικά στους Έλληνες δανειολήπτες.  
   Αλήθεια, αυτά τα επιτεύγματα του Ραχόι ονειρεύεται ο Τσίπρας για τον Ελλάδα; 
   Και κάτι τελευταίο , αν και διόλου ασήμαντο: μεταξύ των μέτρων, που θα λάβει ο Ροχάι, θα είναι, όπως προαναφέρθηκε,  και η αύξηση του ΦΠΑ, την στιγμή, που αυτός προεκλογικά υποσχόταν στην Ισπανία μείωσή του,  όπως γενικά όλα τα φορολογικά μέτρα, που πήρε, διαψεύδουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του.  
   Δήλωσε ο Ραχόι  κατά λέξη: "Είπα ότι θα μείωνα τους φόρους και τους αυξάνω ... οι περιστάσεις άλλαξαν και πρέπει να προσαρμοστώ σε αυτές (“I said I would reduce taxes and I am increasing them ... the circumstances have changed and I have to adapt myself to them”).
   Σας θυμίζει , άραγε, αυτό κάποιον ημεδαπό πολιτικάντη, τον οποίο ο ελληνικός λαός, εντελώς πρόσφατα, αντάμειψε με κάποιο αξίωμα, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην πολιτειακή ιεραρχία; 
    Και να σκεφτεί κανείς (το επαναλαμβάνω γιατί πρέπει να εμπεδωθεί) η Ισπανία μέχρι τώρα δεν έχει λάβει βοήθεια για τον προϋπολογισμό της (όπως η Ελλάδα, που έχει λάβει 260 δις ευρώ) και δεν έχει μνημόνιο !!!
   Αυτά, για να αντιληφθούμε πόσο  πολιτικάντηδες είναι  κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, που το παραμικρό γεγονός, που συμβαίνει στην Ευρώπη, σπεύδουν να το αξιοποιήσουν προπαγανδιστικά στην ημεδαπή (όπως η τελευταία Σύνοδος Κορυφής), σηκώνοντας σημαία ευκαιρίας. 
   Και γιατί να μην το κάνουν, εξάλλου, όταν οι Έλληνες έχουμε τόσο κοντή μνήμη; 
 Ποιος θα θυμάται αύριο ότι ο Ραχόι είχε εμφανιστεί ως υπόδειγμα "διαπραγματευτή"  από τον Τσίπρα; 
  Για να μην τεθεί το ερώτημα "ποιος Έλληνας έχει πληροφορηθεί  τι συμβαίνει στην Ισπανία σήμερα"