Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Η "ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ" ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΥΧΑΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

   Με αφορμή την "λίστα Λαγκάρντ" και την προφανή αδυναμία της κοινής γνώμης να αντιληφθεί το τι έχει συμβεί, μου ήλθε στο μυαλό το παρακάτω παράδειγμα.
   Ένας πολίτης, που έχει μία σοβαρή πολιτική δίκη να αντιμετωπίσει, με αντικείμενο πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ,  επισκέπτεται έναν δικηγόρο. Του εκθέτει το ιστορικό της υπόθεσης και του γνωστοποιεί ότι έχει στην κατοχή του,  σε μαγνητοταινία , υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία του αντιδίκου του, όπου ο αντίδικός του παραδέχεται όλη την αλήθεια επί της υπόθεσης, με αποτέλεσμα η προσκόμιση της μαγνητοταινίας αυτής στο δικαστήριο, να οδηγήσει στην άνευ ετέρου απόδειξη των ισχυρισμών του και  νίκη του.
   Ο δικηγόρος του εξηγεί ότι η συγκεκριμένη μαγνητοταινία , όσο αποκαλυπτική κι αν είναι, του είναι άχρηστη, γιατί αφενός μεν το δικαστήριο δεν θα την λάβει υπ' όψη του, αφετέρου δε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ίδιος ο κομιστής της  να βρεθεί κατηγορούμενος.
    Παρ' όλα αυτά ο δικηγόρος είπε στον πελάτη του "άσε μου την μαγνητοταινία να την ακούσω, μήπως αλιεύσω κάποια χρήσιμη πληροφορία, έτσι ώστε να την χρησιμοποιήσω κατά την έρευνα της υπόθεσης".
   Κατόπιν αυτών η δίκη διεξάγεται, η μαγνητοταινία δεν προσκομίζεται  και ο διάδικος του παραδείγματός μας, ελλείψει επαρκών αποδεικτικών μέσων,  ηττάται. Κατά το κοινώς λεγόμενο "έχασε την δίκη" και μαζί χιλιάδες ευρώ, την στιγμή , που το δίκιό του προέκυπτε αναμφισβήτητα από την μαγνητοταινία, που ο δικηγόρος αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει.
    Συζητάει το θέμα με φίλους και συγγενείς του και κάποιοι (δεν θα προσδιορίσουμε τον αριθμό) του λένε "μα που τον βρήκες αυτόν τον δικηγόρο; είχε στα χέρια του τέτοιο στοιχείο και δεν το προσκόμισε στο δικαστήριο;" ενώ κάποιοι άλλοι του λένε "για να το είπε ο δικηγόρος, κάτι θα ήξερε".
   Quiz: Πόσοι έδωσαν την πρώτη απάντηση και πόσοι την δεύτερη;
    Απαντήστε...


σε αυτό το Quiz, φροντίστε να μάθετε τι ισχύει επί του θέματος και τότε θα καταλάβετε τι αξία έχουν όλα αυτά που γράφονται και ακούγονται ανά την Ελλάδα, για την περίφημη "λίστα Λαγκάρντ".
   Και να σκεφτεί, κανείς, ότι στην περίπτωση του δικηγόρου, δεν υπάρχει η πολιτική ιδιοτέλεια των πολιτικών αντιπάλων, ούτε ο λαϊκισμός, τα οποία υφίσταται ο Βενιζέλος.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ