Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ;

Η ιστορία της ονομασίας της οδού Αποστόλου Παύλου στην Θεσσαλονίκη και η υποκρισία των πατριδοκάπηλων 
Πως η άγνοια και  η απώλεια της μνήμης λειτουργούν καταστροφικά στην πολιτική, εις βάρος των λαών,  και επιτρέπουν στην δεξιά και την ακροδεξιά να φτύνουν εκεί που έγλειφαν.
      Οι διαφορές των δύο ανδρών είναι πασίγνωστες:
     Ο Ιωάννης Μεταξάς υπηρέτησε με συνέπεια την μοναρχία, την δεξιά της εποχής του  και γενικά τον παλαιό κόσμο, που κατάργησαν  το Γουδί και ο βενιζελισμός (για να το πούμε εντελώς σχηματικά), υπηρέτησε δηλαδή ο Ιωάννης Μεταξάς  πάντοτε το αντιδραστικό κατεστημένο.
     Επίσης ο Ιωάννης Μεταξάς, θιασώτης του γερμανικού μιλιταριστικού πνεύματος, που "χάρισε" στην ανθρωπότητα  δύο παγκόσμιους πολέμους, τον  εθνικοσοσιαλισμό, εκατομμύρια νεκρούς και το  Ολοκαύτωμα ,  υπήρξε πολέμιος του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.
     Και φυσικά ο Ιωάννης Μεταξάς στο τέλος κατέληξε δικτάτορας.
   Απεναντίας ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δημοκράτης πολιτικός , που λειτουργεί εντός του δημοκρατικού πλαισίου ,  ρηξικέλευθος και ριζοσπαστικός και ως εκ τούτου εκ φύσεως αντίπαλος κάθε κατεστημένου.
    Κι όμως οι άνδρες αυτοί έχουν ένα  κοινό σημείο.
    Ένα σημείο για το οποίο ίσως ουδείς...

από τους συγχρόνους του Ιωάννη Μεταξά διανοήθηκε  να τον κατηγορήσει δημόσια και ανοικτά (ως γνωστόν τότε λειτουργούσαν ο πάγος,  το ρετσινόλαδο και οι εκτοπίσεις ), παρά το γεγονός ότι συνιστούσε  προσβολή στους μικρασιάτες πρόσφυγες και πρόκληση στις νωπές μνήμες τους, μόλις δέκα έξι (16) χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
    Συγκεκριμένα το γεγονός , για το οποίο ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του Ιωάννη Μεταξά , ιδίως οι σημερινοί θαυμαστές του, συνίσταται στο ότι   το 1938 , μόλις 16 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, με την Θεσσαλονίκη γεμάτη από μικρασιάτες πρόσφυγες, θύματα της τουρκικής θηριωδίας , δηλαδή  εν τω μέσω της μεταξικής δικτατορίας, το ελληνικό κράτος, εις ένδειξη σεβασμού και τιμής στον θανόντα Κεμάλ Ατατούρκ, μετονόμασε την μέχρι τότε ονομαζόμενη οδό Αποστόλου Παύλου ,  στην Θεσσαλονίκη, στο τμήμα της ,όπου είναι το σπίτι, που φέρεται να γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ,  και όπου  σήμερα βρίσκεται μουσείο,  σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ, ονομασία την οποία διατήρησε για πολλά χρόνια , μέχρι το έτος 1955, οπότε ο δρόμος αυτός, λόγω των γνωστών βίαιων οργανωμένων επιθέσεων κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, μετονομάστηκε και πάλι σε οδό Αποστόλου Παύλου.
    Παρακάτω παρατίθεται και το σχετικό δημοσίευμα από το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ της 12.11.1938 (εδώ ολόκληρο το πρώτο φύλλο και η συγκεκριμένη είδηση και ευκρινέστερα και τα δύο εδώ)
          Πρόκειται για την  ίδια οδό, που ενενήντα (90) χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ο Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε να μετονομαστεί και πάλι σε Κεμάλ Ατατούρκ , με προφανή σκοπό να ενισχύσει την προσέλευση τούρκων τουριστών στην Θεσσαλονίκη  , πρόταση εξαιτίας της οποίας  οι πολιτικοί επίγονοι του Ιωάννη Μεταξά εγκαλούν τον Γιάννη Μπουτάρη , για έλλειψη πατριωτισμού, διαστρεβλώνοντας μάλιστα την πρότασή του, ισχυριζόμενοι ότι τάχα αυτή αφορούσε  την οδό Αγίου Δημητρίου.
    Και φυσικά στην ίδια εφημερίδα βρίσκουμε δακρύβρεκτο συλλυπητήριο μήνυμα του ίδιου του Ιωάννη Μεταξά προς το "ευγενές" και "φίλο τουρκικό έθνος", για τον θάνατο του "περηφανούς αρχηγού, του γενναίου στρατιώτου, του πεφωτισμένου αναμορφωτού" κλπ, του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία έχει ως εξής:
    "Υπό το κράτος της πλέον οδυνηράς συγκινήσεως η Βασιλική Κυβέρνησις, ο Ελληνικός λαός και εγώ συμμεριζόμεθα το εθνικό πένθος, όπερ πλήττει τόσο βαρέως την φίλην και σύμμαχον Τουρκίαν. Εν τη σκληρά ταύτη δοκιμασία, η σκέψις απάσης της Ελλάδος στρέφεται προς ευγενές φίλον έθνος, δια να εκφράση την βαθυτάτην αυτής συμπάθειαν. Αποτίουσα φόρον τιμής εις την μνήμην του περηφανούς αρχηγού, του γενναίου στρατιώτου , του πεφωτισμένου αναμορφωτού της Τουρκίας, η Ελλάς ουδέποτε θα λησμονήση ότι ο Πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε ο κύριος θεμελιωτής της Ελληνοτουρικής συνεννοήσεως και ότι εσφυρηλάτησε τους δεσμούς της αδιαλύτου φιλίας, ήτοις ενώνει τας δύο χώρας μας εν τω κοινώ ιδεώδει της ειρηνικής συνεργασίας. Θα διατηρήση πιστώς την συγκεκριμένην ανάμνησιν του μεγάλου εκλιπόντος , του οποίου το τεράστιον έργον θα κατευθύνει δια παντός τα τύχας του ευγενούς τουρκικού  έθνους".    
        Ήταν άραγε ο Ιωάννης Μεταξάς τουρκόφιλος ή πρόσωπο μειωμένου πατριωτισμού; 
        Ασφαλώς  όχι
    Όμως όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τον Γιάννη Μπουτάρη.
       Και ασφαλώς δεν χρειάζεται  να ειπωθεί κάτι ιδιαίτερο  για το θράσος των σημερινών δεξιών και ακροδεξιών, οι οποίοι επενδύουν  στην άγνοια και στην έλλειψη μνήμης.