Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΕΚ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΔΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΠΤΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ (632 ΚΠΟΛΔ), H ΟΠΟΙΑ ΕΤΣΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΒΑΣΙΜΗ - ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ

    Ύστερα και από την τροποποίηση του άρθρου 632 του ΚΠολΔ από το άρθρο 14 παρ. 1 του Ν.4055/2012 
     Ο ανακόπτων θεωρείται ότι επέχει θέση ενάγοντος και άρα επί ερημοδικίας του, απορρίπτεται η ανακοπή ως ουσιαστικά αβάσιμη.
    Επίσης: η εκτύπωση μηχανογραφικά τηρούμενων εμπορικών βιβλίων και η περί αυτού, υπό την εταιρική επωνυμία,  βεβαίωση του υπαλλήλου της τράπεζας  που τα τηρεί, αποτελεί πρωτότυπο έγγραφο (κι όχι αντίγραφο) και κατά συνέπεια δεν απαιτείται επικύρωσή του από δικηγόρο ή άλλη δημόσια αρχή, για να έχει αποδεικτική αξία προς έκδοση διαταγής πληρωμής.
(βλ. και περίληψη απόφασης παρακάτω) 
     
    
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 

Δικαστήριο:ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Τόπος:ΑΘΗΝΑ
Αριθ. Απόφασης:3755
Ετος:2013

Περίληψη


Νομική φύση της διαταγής πληρωμής - Σύμβαση παροχής πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό - Αποδεικτική δύναμη αποσπάσματος εμπορικών βιβλίων πιστοδότριας τράπεζας (καρτέλες τήρησης λογαριασμού πιστούχου) -. Η ερημοδικία του ανακόπτοντος διαταγή πληρωμής, εφόσον η ανακοπή ασκηθεί εμπροθέσμως και παραδεκτώς, οδηγεί σε απόρριψή της ως ουσιαστικώς αβάσιμης...

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ: ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Συναφής προγενέστερη απόφαση ΕΔΩ


Δικαστήριο:ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΠ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ-ΑΣΦ ΜΕΤΡΑ
Τόπος:ΑΘΗΝΑ
Αριθ. Απόφασης:317
Ετος:2013


Περίληψη

Δημόσιος διαγωνισμός - Επιστροφή παραβόλου ασφαλιστικών μέτρων παρά την απόρριψη της αίτησης -. Η αμφιβολία προς την αληθή έννοια διάταξης ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με το εάν ο υπεργολάβος, στον οποίον ο διαγωνιζόμενος υποχρεώνεται, εάν κηρυχθεί ανάδοχος, να αναθέσει τμήμα του έργου, πρέπει να είναι εν τοις πράγμασι ανεξάρτητος (τρίτος) σε σχέση με τον προσφέροντα, συνιστά «περίσταση», κατ’ εκτίμηση της οποίας το Δικαστήριο (η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ) μπορεί να διατάξει την απόδοση του παραβόλου, ακόμη και αν απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Κείμενο Απόφασης


    

Αριθμός 317/2013
Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας
(άρθρο 5 του ν. 3886/2010 και το άρθρο 52 του π.δ. 18/1989, όπως ισχύει) ___________________

 Συνεδρίασε σε συμβούλιο στις 18 Ιουλίου 2013 με την εξής σύνθεση: E. Σαρπ, Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Α΄ Τμήματος Διακοπών, Ν. Μαρκουλάκης, Ε. Νίκα, Σύμβουλοι, Χ. Λιάκουρας, Ι. Δημητρακόπουλος, Πάρεδροι. Γραμματέας ο Ν. Αθανασίου.
     Για να αποφασίσει σχετικά με την από 17 Ιουνίου 2013 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων:
     της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΤΕΘ Α.Ε.», που εδρεύει στην Θέρμη Θεσσαλονίκης (6ο χλμ. Θεσ/νίκης – Θέρμης), η οποία παρέστη με την δικηγόρο Αικατερίνη Καφτάνη (Α.Μ. 10915), που την διόρισε με πληρεξούσιο,
     κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θερμαϊκού, η οποία παρέστη με τον δικηγόρο Στυλιανό Ποταμίτη (Α.Μ. 3632), που τον διόρισε με πληρεξούσιο,
     και κατά της παρεμβαίνουσας κατασκευαστικής Κοινοπραξίας με την επωνυμία «Κ/Ξ ... Α.Τ.Ε. – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Τ.Ε.», που εδρεύει στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (...) και των μελών της: α) εταιρείας με την επωνυμία «Κ/Ξ ... Α.Τ.Ε.», που εδρεύει στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (...) και β) εταιρείας με την επωνυμία «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Τ.Ε.», που εδρεύει στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (Τενέδου 4), η οποία παρέστη με τη δικηγόρο Στυλιανή Αδάμ (Α.Μ. 23628), που την διόρισε με πληρεξούσιο.
     Με την αίτηση αυτή ζητείται να διαταχθούν ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με το διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου «Αποχέτευση Δήμου Επανομής 2ος Ειδικός Προϋπολογισμός» (υπ’ αριθμ. πρωτ. 125/28.1.2013 διακήρυξη της καθ’ ης).
     Κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή άκουσε τον εισηγητή, Πάρεδρο Ι. Δημητρακόπουλο.
     Κατόπιν η Επιτροπή άκουσε την πληρεξουσία της αιτούσας εταιρείας, η οποία ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση, και τους πληρεξουσίους της Δημοτικής Επιχείρησης και της παρεμβαίνουσας κοινοπραξίας, που ζήτησαν την απόρριψή της.
    Α φ ο ύ μ ε λ έ τ η σ ε τ α σ χ ε τ ι κ ά έ γ γ ρ α φ α
Σ κ έ φ θ η κ ε κ α τ ά τ ο Ν ό μ ο
   1. Επειδή, ...

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΟΜΙΜΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ , ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΕΦΕΣΗ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΊΔΙΟΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΤΕΙ, ΠΑΡΑ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ!!!



  Έτσι κρίνεται ότι ο Εισαγγελέας , που άσκησε την έφεση, κατόπιν της οποίας η υπόθεση εισήχθη στο Εφετείο, δικαιούται να συμμετέχει στην σύνθεση του Εφετείου , που , κατ' ουσίαν, κρίνει την ορθότητα της έφεσης,  που ο ίδιος άσκησε !!!

    Τα παραπάνω γίνονται δεκτά με την υπ' αριθμό 43/2013 απόφαση του Ε' Τμήματος του Αρείου Πάγου, που παρατίθεται αμέσως παρακάτω. 

    Επίσης παρακάτω παρατίθενται και απoφάσεις του ΑΠ, η 1425/2012 και η 1344/2001 , που δέχονται το αντίθετο, ότι δηλαδή ο εισαγγελέας συμπράττει στην έκδοση της απόφασης και κατά συνέπεια δεν μπορεί, γα την ίδια υπόθεση, να συμμετέχει και στους δύο βαθμούς.
    Περισσότερες αποφάσεις επί του θέματος ΕΔΩ




ΑΡΙΘΜΟΣ 43/2013

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Ε' ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Χαράλαμπο Δημάδη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βιολέττα Κυτέα, Νικόλαο Κωνσταντόπουλο, Αικατερίνη Βασιλακοπούλου-Κατσαβριά και Δήμητρα Λεοντάρη-Μπουρνάκα - Εισηγήτρια, Αρεοπαγίτες. Συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του στις 21 Σεπτεμβρίου 2012, με την παρουσία του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίου Παντελή (γιατί κωλύεται ο Εισαγγελέας) και του Γραμματέως Γεράσιμου Βάλσαμου, για να δικάσει την αίτηση του αναιρεσείοντος - κατηγορουμένου Α. Β. του Π., κατοίκου ..., που εκπροσωπήθηκε από την πληρεξούσια δικηγόρο του Παναγιώτα Αλευρωντά, περί αναιρέσεως των υπ' αριθμ.: α) 2544/2011 και β) 1-2-3-4/2012 αποφάσεων του Τριμελούς Εφετείου Πατρών. Με πολιτικώς ενάγον το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "'Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών" (Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.), που εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα και το οποίο εκπροσωπήθηκε στο ακροατήριο, από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Σταύρο Χούρσογλου.

    Το Τριμελές Εφετείο Πατρών, με την ως άνω απόφασή του διέταξε όσα λεπτομερώς αναφέρονται σ' αυτή, και ο αναιρεσείων - κατηγορούμενος ζητεί την αναίρεση αυτής, για τους λόγους που αναφέρονται στην από 15 Φεβρουαρίου 2012 αίτησή του και στους από 31 Αυγούστου 2012 πρόσθετους λόγους αυτής, που περιλαμβάνονται στο σχετικό δικόγραφο και τα οποία καταχωρίστηκαν στο οικείο πινάκιο με τον αριθμό 300/12.

    Αφού άκουσε

Τους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων, που ζήτησαν όσα αναφέρονται στα σχετικά πρακτικά και τον Αντεισαγγελέα, που πρότεινε να απορριφθεί η προκείμενη...

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

11.11.2013- ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΑΠΟ 10:00 ΕΩΣ 15.00 ΕΞΗΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ- ΑΠΟΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ συμπαράστασης στη δικ. υπάλληλο, γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
08/11/2013
                       ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101 71
                                                                  Αθήνα 8 Νοεμβρίου 2013
                                                                                   Αρ. Πρωτ. 134
           ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς την δικαστική υπάλληλο – γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών και της ευχόμαστε ολόψυχα γρήγορη ανάρρωση.
Καταδικάζουμε την εις βάρος της απρόκλητη εγκληματική ενέργεια, η οποία προστίθεται στη σειρά των αλλεπάλληλων και συχνών επιθέσεων εναντίον της Δικαιοσύνης (εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της Ένωσής μας, βομβιστικές ενέργειες σε κατοικίες Δικαστικών Λειτουργών και σε Δικαστικά Καταστήματα).
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ολιγωρία των αρμοδίων και για την μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, παρά την υποβολή από μέρους μας  επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων και παρά την συνέχιση παρόμοιων ανησυχητικών και επικίνδυνων ενεργειών.
Ως ένδειξη διαμαρτυρίαςαποφασίζουμε τη διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων όλης της χώρας, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, από ώρα 10:00 έως 15:00.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, Δικαστές και Εισαγγελείς, να συμμετάσχουν.


                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
    ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ                                                   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ   (πηγή)






ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα

             Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 8.11.2013

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συνήλθε σήμερα εκτάκτως μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε η Γραμματέας της 28ης Ανακρίτριας στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013, ως ένδειξη α) συμπαράστασης στη δικαστική υπάλληλο που τραυματίστηκε σοβαρά αλλά και όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους της χώρας, που με αντίξοες συνθήκες πασχίζουν για την απονομή της δικαιοσύνης και β) διαμαρτυρίας για την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, που έχει ως αποτέλεσμα όλοι όσοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στους χώρους των Δικαστηρίων ή τυγχάνει να διέρχονται από αυτούς (δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά και απλοί πολίτες) να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.
Η έλλειψη...

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ) ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8(ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ) ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στην υπόθεση Βαλλιανάτου κλπ.  κατά Ελλάδας, λόγω αποκλεισμού από την εφαρμογή του Ν.3719/2008 , για το "Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης", των ομοφυλοφιλικών ζευγαριών.
    Το σχετικό δελτίο τύπου του δικαστηρίου συνοπτικά έχει ως εξής:
     Vallianatos and Others v. Greece
     7 November 2013
The case concerned the “civil unions” in Greece introduced by a law of 2008, entitled “Reforms concerning the family, children and society”. This law made provision for an official form...