Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ

   Και η απάντηση σε αυτόν
   Εδώ και πολύ καιρό έχει αναρτηθεί σε αυτό το blog  ένα άρθρο για τους δικαστικούς επιμελητές, το οποίο θα βρείτε ΕΔΩ.
   Σήμερα βρήκα  ένα μέιλ, που μου στάλθηκε  από κάποιον δικαστικό επιμελητή πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος εκφράζει τον αντίλογό του προς το άρθρο αυτό. 
   Η  επιστολή αυτή , χωρίς τα στοιχεία του αποστολέα, γιατί δεν γνωρίζω εάν θα το ήθελε να δημοσιοποιηθούν , έχει ως εξής: 
Καλησπέρα κ Τσαλικίδη ..
Τυχαία διάβασα στο blog σας για το κόστος επίδοσης στον Κάλαμο.
Είμαι Δικαστικός Επιμελητής, ονομάζομαι ............ και θα ήθελα να αναφερθώ πάνω σε αυτό
Φαντάζομαι γνωρίζετε που βρίσκονται  οι Άγιοι Απόστολοι, το εύρος της περιοχής (μέχρι την παραλία) και ότι οι υφιστάμενοι δρόμοι είναι χωρίς ονομασία. Με λίγα λόγια…..
Χτυπάει το κινητό μου, ώρα 15 μεσημέρι του μήνα Ιανουαρίου 2013. Πελάτης και πολύ φίλος μου :«Φάνη θα έχω μία ανακοπή αύριο τελευταία ημέρα (σύνηθες), για Κάλαμο, Θα την καταθέσω και θα σε πάρω τηλέφωνο να έρθεις να την πάρεις για να την επιδόσεις. Είναι ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής, το απόγευμα θέλω το αποδεικτικό ώστε την επομένη να καταθέσω αίτηση αναστολής». Πράγματι 10.30 την επομένη ο δικηγόρος και φίλος μου Νίκος με ειδοποίησε να πάρω το δικόγραφο της ανακοπής. Αλήθεια Ιανουάριο μήνα με βροχή πως διανύεις 109 χλμ (μετρημένα και όχι 104) από Αθήνα μέχρι τον Κάλαμο με επιστροφή; Με λεωφορείο, παπάκι, με μηχανή  με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ή με τα πόδια; Λεωφορείο έχει κάθε 2 ώρες και σε αφήνει στην πλατεία όχι στο μέρος που θέλει ο Δικαστικός Επιμελητής. Λέμε λοιπόν το αυτονόητο, με αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο που θα το παρκάρεις μέσα στην Αθήνα? Ξεκινάω λοιπόν 10.30 με τα πόδια από την Ομόνοια όπου διατηρώ το γραφείο μου. Φτάνω 10.40 στο γραφείο του φίλου μου στην Ασκληπιού. Επιστρέφω 10.50 στο γραφείο μου και 11 ακριβώς ξεκινάω για Κάλαμο αφού βγάζω πρώτα φωτοτυπία με το σχετικό κόστος, για τυχών θυροκόλληση Ξεκινάω με το αυτοκινητό μου από το πάρκινγ αφού πλήρωσα 6€. Βάζω και βενζίνη σύμφωνα με τα χλμ που θα διανύσω (12€). Φτάνω 11.50 στα διόδια των Αφιδνών, πληρώνω τα διόδια 3€. Συνεχίζω για Κάλαμο μέσω Καπανδριτίου και περί ώρα 12.25 φτάνω στον Κάλαμο. Αρχίζω να ψάχνω την δνση ώστε να εντοπίσω την γυναίκα που έπρεπε να της κάνω την επίδοση. Μετά από περιπλανήσεις και ερωτήσεις σε καφενεία και σε  μίνι μάρκετ (καίγοντας και βενζίνη υπ’ όψη) εντοπίζω το σπίτι της . Ώρα 12.50. Φώναξα αρκετές φορές αφού κουδούνι δεν υπήρχε στην μονοκατοικία και ήδη ο σκύλος τους είχε αρχίσει να αφρίζει. Κάποια στιγμή με άκουσε ο σύζυγος της και τελικά βγήκε στον κήπο και ΕΥΤΥΧΩΣ το παρέλαβε.  Ξεκινάω ώρα 13μμ για την επιστροφή αφού ξαναπληρώνω άλλα 3€ διόδια στις Αφίδνες. Βέβαια για να κάνω και εγώ οικονομία δεν έβαλα το αυτοκίνητο σε πάρκιγκ αλλά προτίμησα να επιστρέψω στον Άγιο Δημήτριο στο σπίτι μου να το αφήσω και να πάρω το μετρό να επιστρέψω στο γραφείο μου. Τελικά 16.00 ήμουν στην έδρα μου. Αφού  συμπλήρωσα το σχετικό αποδεικτικό επίδοσης και το πρωτοκόλλησα στις 16.45 το πήγα στο γραφείο του φίλου μου δικηγόρου..
Κόστος επίδοσης:
Βενζίνη 7 λίτρα περίπου, ίσως και παραπάνω δηλαδή 12ε , 6€ διόδια,  φωτοτυπίες 1,40€ εισιτήριο μετρό και 6€ πάρκινγκ. Συνολικά 26€. Λοιπόν μου έμειναν 57€ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 83€ + φπα 23% Από τα 83€ η εφορία είναι 21€ (Η εφορία δεν αναγνωρίζει το 100% των εξόδων μας)Ώρες εργασίας περίπου 7 ώρες. Καθαρό ποσό τελικά για την «τσέπη μου» τα 36€.. τα οποία θα τα εισπράξω μετά από 1 μήνα και από τα οποία πρέπει να πληρώσω και 2 € αναλογικά για ταμεία  ….
Να μην γράφουμε ότι θέλουμε στα blog…ώστε να δημιουργούνται λάθος ενυπώσεις.
Την επόμενη φορά θα ήθελα πολύ να σας δώσω όχι 83€ αλλά 100€ ώστε αν μπορούσατε να την υλοποιούσατε εσείς την επίδοση ώστε πραγματικά να έρθετε στη θέση του Δικαστικού Επιμελητή και να πλουτίσετε, αφού όπως αναφέρατε αυτή η αμοιβή είναι υψηλή.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας που αναλώσατε για να το διαβάσετε.
   
    Με όλο τον σεβασμό  προς τον άνθρωπο, που μου έκανε την τιμή να μου αποστείλει μία επιστολή με τις απόψεις του , θέλω να του απαντήσω  τα εξής: 
   Ο φίλος δικαστικός επιμελητής αναφέρεται σε έξοδα μετάβασης (βενζίνη, διόδια κλπ) για την μετάβασή του στους Αγίους Αποστόλους , τα οποία αφαιρεί από  την διατιμημένη αμοιβή του, έτσι ώστε τελικά να προσδιορίσει το ποσό, "για την τσέπη του", σε 36 ευρώ,  την στιγμή που ο νόμος ρητώς ορίζει ότι τα έξοδα αυτά καταβάλλονται στον δικαστικό επιμελητή  πλέον της αμοιβής του , τα οποία έτσι επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος επίδοσης (περίπτωση ια' της ΚΥΑ 2/ 54638 /0022/ 13.8.2008, ΦΕΚ Β/1716/ 26.8.2008).
    Άρα ο φίλος μας κακώς, κάκιστα αφαιρεί από την αμοιβή του τα έξοδα μετάβασης, για να υπολογίσει "τι του μένει στην τσέπη". 
   Ο νόμος ορίζει ότι και την αμοιβή  δικαιούται  ο δικαστικός επιμελητής  ,η οποία , διαμορφώνεται από τα 22 ευρώ της αμοιβής της απλής επίδοσης πλέον πρόσθετης αμοιβής 0,50 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο μετάβασης, δηλαδή , για να ακριβολογούμε, εν προκειμένω η αμοιβή του δικαστικού επιμελητή είναι [22 ευρώ + (109 χιλ. Χ 0,50 ευρώ= )55 =] 77 ευρώ και όχι 83 ευρώ, ποσό στο οποίο προσδιορίζει την αμοιβή, άνευ εξόδων,  ο σύλλογός τους , και επιπλέον πρέπει να  καταβληθούν στον δικαστικό επιμελητή από πάνω και  τα έξοδα μετάβασης, δηλαδή πρέπει να του καταβληθούν συνολικά (77 ευρώ καθαρή αμοιβή  + 6 ευρώ για διόδια+ 12 ευρώ για βενζίνη=) 95 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, από τα οποία τα 77 ευρώ είναι καθαρά του επιμελητή, "στην τσέπη του", όπως λέει ο φίλος μας.  
    Αναφέρει η παραπάνω ΚΥΑ  κατά λέξη: 
"ια) Για επιδόσεις, εκτελέσεις και άλλες πράξεις που 
γίνονται από δικαστικό επιμελητή εκτός της έδρας του, 
δικαιούται, εκτός από τα οδοιπορικά έξοδα ή τη δα−
πάνη του μεταφορικού του μέσου, πρόσθετης αμοιβής 
πενήντα λεπτών (0,50 €) για κάθε χιλιόμετρο, τόσο για 
τη μετάβαση στον τόπο ενέργειας της πράξης, όσο και 
για την επιστροφή του."
    Το ίδιο ισχύει και για τα έξοδα φωτοτυπιών , ενώ το πάρκινγκ του αυτοκινήτου στην Αθήνα σαφώς και δεν αφορά το κόστος της επίδοσης και κακώς το αναφέρει. 
    Από την άλλη πλευρά όμως, το γεγονός ότι ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να μην επιβαρύνει τον πελάτη του με έξοδα , τα οποία ο νόμος του δίνει την δυνατότητα να τα εισπράξει πλέον της αμοιβής του, αν μη τι άλλο αποκαλύπτει ότι και ο ίδιος έχει συναίσθηση  των εξωπραγματικά υψηλών ποσών, που προβλέπει ο νόμος ότι πρέπει να καταβληθούν για μία επίδοση και τα οποία οι περισσότεροι δικαστικοί επιμελητές αξιώνουν και εισπράττουν.
    Του υπενθυμίζω, όμως, ότι έτσι διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα, διότι η είσπραξη αμοιβής κατώτερης της διατιμημένες, συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.   
   Επίσης ο αποστολέας, εντελώς αυθόρμητα, αναφερόμενος στην ιστορία του, αποκαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό: ότι ξεκινάει από την Αθήνα για να κάνει επίδοση στους Αγίους Αποστόλους , δηλαδή διανύει μία μεγάλη απόσταση , χωρίς να έχει μαζί του μάρτυρα, για την περίπτωση της θυροκόλλησης, την οποία όμως ο ίδιος δηλώνει ότι θεωρεί ενδεχόμενη , γι' αυτό και φωτοτυπεί το δικόγραφο, που πρόκειται να επιδώσει, αναφέροντας μάλιστα το σχετικό κόστος, το οποίο και αυτό μετακυλίεται στον πελάτη.                    
      Αλήθεια, εάν ο φίλος μας  δεν έβρισκε τον σύνοικο σύζυγο της κυρίας , προς την οποία έκανε την επίδοση, που θα βρισκόταν ο μάρτυρας την ώρα της  επίδοσης , που οπωσδήποτε θα συνυπέγραφε την έκθεση επιδόσεως, την οποία θα συνέτασσε ο δικαστικός επιμελητής; 
    Στους Αγίους Αποστόλους ή ...στην Αθήνα, όπου εκ των υστέρων θα υπέγραφε την έκθεση επιδόσεως; 
    Απλό το ερώτημα. 
   Και αυτόν τον μάρτυρα, σύμφωνα με την νομοθεσία,  θα τον χρέωνε πρόσθετα στο κόστος της επίδοσης , για την αυτοτελή αμοιβή του ως μάρτυρα αλλά και  για την πρόσθετη αμοιβή του της μετάβασης του από την Αθήνα  στους Αγίου Αποστόλους , όπως  ο  νόμος ορίζει, αν και ο μάρτυρας , κατά την διήγηση του φίλου δικαστικού επιμελητή, δεν θα είχε μετακινηθεί  καθόλου από την Αθήνα!!! 
   Υπενθυμίζεται ότι ο μάρτυρας δικαιούται αμοιβή 5 ευρώ, πρόσθετη αμοιβή 0,50 € για κάθε χιλιόμετρο μετάβασης !!! αλλά και τα έξοδα της μετάβασης αυτής  στους Αγίους Αποστόλους, δηλαδή στην περίπτωση μας μόνον αμοιβή (5 ευρώ βασική αμοιβή  + 55 ευρώ πρόσθετη αμοιβή μετάβασης =) 60 ευρώ.. 
   Η παραπάνω ΚΥΑ είναι σαφέστατη: 
ζ) Η αμοιβή μάρτυρα που συμμετέχει στην θυροκόλ−
ληση κάθε εγγράφου είναι πέντε ευρώ (5,00 €)...
ιβ) Αν για την ενέργεια οποιασδήποτε πράξης είναι 
αναγκαία και η μετάβαση ενός ή περισσότερων μαρτύ−
ρων εκτός της έδρας του δικαστικού επιμελητή, κάθε 
μάρτυρας δικαιούται, εκτός από τα οδοιπορικά έξοδα 
ή τη δαπάνη του μεταφορικού του μέσου, πρόσθετης 
αμοιβής πενήντα λεπτών (0,50 €) για κάθε χιλιόμετρο, 
τόσο για τη μετάβαση στον τόπο ενέργειας της πράξης, 
όσο και για την επιστροφή του.

     Δεν επιβεβαιώνει , λοιπόν, ο ίδιος ο επιστολογράφος , αυτά που αναφέρονται  στην ανάρτησή;
     Δηλαδή ότι θα έκανε μία επίδοση με θυροκόλληση, χωρίς αποδεδειγμένα να έχει μάρτυρα μαζί του, την οποία ο πελάτης του θα πλήρωνε με το ποσό των [95 ευρώ κόστος επιμελητή + 60 ευρώ κόστος μάρτυρα + 2 ευρώ για εγχείρηση στο ΑΤ ( περ. γ' ΚΥΑ) + 2 ευρώ για  παράδοση γραπτής ειδοποίησης στο Ταχυδρομείο  (περ.  δ' ΚΥΑ) + 2 ευρώ για  σύνταξη βεβαίωσης περί θυροκόλλησης (περ. ε'  ΚΥΑ)=] 161 ευρώ, άνευ ΦΠΑ, εκ των οποίων 77 ευρώ για αμοιβή του δικαστικού επιμελητή και  60 ευρώ για την αμοιβή ενός μάρτυρα, που σύμφωνα με την περιγραφή  του ίδιου του φίλου δικαστικού επιμελητή, δεν υπάρχει πουθενά, άρα σύνολο αμοιβής, που κατά πάσα πιθανότητα ολόκληρη πάει "στην τσέπη" του δικαστικού επιμελητή , (77 + 60=) 137 ευρώ!!!
    Αυτό βέβαια εξηγεί απόλυτα τον τρόμο στο πρόσωπο κάθε δικηγόρου, όταν ακούει την λέξη "θυροκόλληση", η οποία συναγωνίζεται απαράμιλλα τις ταινίες του Χίτσκοκ.
    Και σκεφτείτε ότι στην περίπτωση αυτή , όπως την εκθέτει ο αγαπητός δικαστικός επιμελητής, ο φίλος του δικηγόρος θα χρειαζόταν την επομένη ημέρα να επιδώσει και την αίτηση αναστολής, οπότε θα έπρεπε εκ νέου να καταβάλει το παραπάνω ποσό!!! 
  Τέλος, με όλο τον σεβασμό, προς τον άνθρωπο, που μπήκε στον κόπο να μου εκθέσει τις απόψεις του , θα ήθελα να του επισημάνω ότι η ιστορία του εμφανίζει και κάποια κενά, δηλαδή , κατά το κοινώς λεγόμενο, "μπάζει νερά".  
   Και εξηγούμαι: η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και η αίτηση αναστολής κατατίθενται και επιδίδονται ταυτόχρονα
   Δεν αποτελεί διαδικαστική προϋπόθεση για την κατάθεση  αιτήσεως αναστολής η προηγούμενη επίδοση της ανακοπής, όπως εντελώς αυθαίρετα αναφέρεται στην επιστολή. 
   Αν ήταν έτσι, τότε ο φίλος του ο δικηγόρος , θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με δύο επιδόσεις, σε δύο διαφορετικές μέρες και με το κόστος της κάθε επίδοσης στο άρτιο ενώ θα μπορούσε ανακοπή και αίτηση αναστολής να τις επιδώσει ταυτόχρονα κι έτσι η δεύτερη επίδοση να είναι φτηνότερη από την πρώτη, όπως ο νόμος ορίζει, αφού δεν θα περιελάμβανε τα έξοδα και την πρόσθετη αμοιβή μετάβασης. 
   Και το σημαντικότερο: αντί ο φίλος του ο δικηγόρος να κάνει επιδόσεις από την Αθήνα στους Αγίους Αποστόλους της ανακοπής και της αίτησης αναστολής , πληρώνοντας τα μαλλιοκέφαλα του, θα μπορούσε κάλλιστα τις επιδόσεις αυτές  να τις κάνει στον δικηγόρο, που υπέβαλε την αίτηση για την έκδοση της διαταγής πληρωμής , οπότε η επίδοση, κατά πάσα πιθανότητα, θα γινόταν στο κέντρο της Αθήνας και το κόστος της, μαζί με τον ΦΠΑ, δεν θα ξεπερνούσε τα 30 ευρώ!!!
    Και σίγουρα ο δικαστικός επιμελητής δεν θα είχε να αντιμετωπίσει κατά την επίδοση την επιθετικότητα του σκύλου , ψάχνοντας να κάνει επίδοση σε εκτός σχεδίου περιοχές , χωρίς gps (αλήθεια δεν έχει τέτοιο) ή έστω χάρτη , ρωτώντας σε μίνι μάρκετ και καφενεία (κι εδώ γίνεται διεκτραγώδηση , που δεν χρειάζεται). 
    Αν ο φίλος του ο δικηγόρος το αγνοούσε , ο φίλος μας ο επιμελητής δεν το ήξερε να του το πει, αντί να τρέχει στους Αγίους Αποστόλους για 83 ψωρο-ευρώ; 
   Τέλος , ο φίλος  δικαστικός επιμελητής  με προσκαλεί, την άλλη φορά, εάν θέλω,  να μου δώσει να κάνω εγώ μία επίδοση στους Αγίους Αποστόλους και μάλιστα , με ένα απίστευτο κιμπαριλίκι, προσφέρεται να μου δώσει 100 ευρώ  αντί για 83.
  Δυστυχώς για εμένα αυτό δεν γίνεται , σύμφωνα με τον νόμο, διότι , πέραν του ότι δεν επιτρέπεται στους δικηγόρους να επιδίδονται σε ξένες προς τα καθήκοντά τους εργασίες, σε κάθε περίπτωση  επιδόσεις κάνουν οι δικαστικοί επιμελητές και κανένας άλλος.  
   Εκτός κι αν ο φίλος δικαστικός επιμελητής υπαινίσσεται ότι  ακολουθείται η πρακτική τις επιδόσεις να τις κάνουν όχι μόνον οι δικαστικοί επιμελητές αλλά και ...συνεργάτες τους  , ασκούμενοι τους  και φίλοι τους, αφού, ως γνωστόν, όταν κάνουν επιδόσεις, δεν τους ζητάει κανείς ταυτότητα!!!
   Πάντως τον διαβεβαιώνω ότι, εάν δεν υπήρχαν τα παραπάνω κωλύματα,  σαφώς και θα αποδεχόμουν   την πρόσκληση. 
   Και ποιος δεν θα ήθελε να πάει ένα έγγραφο στους Αγίους Αποστόλους από την Αθήνα και να εισπράξει  , κατ' ελάχιστον , καθαρή αμοιβή 83 ευρώ, αντί της ακόμη και από τον νόμο οριζόμενης των 77 ευρώ  , χρεώνοντας επιπλέον όλα τα έξοδα μετάβασης  στον πελάτη του, γιατί ο νόμος έτσι ορίζει
  Εγώ ευχαρίστως θα το το έκανα.
  Θα το έκανα ακόμη και για τα 36 ευρώ, στα οποία  προσδιορίζει την καθαρή αμοιβή του ο δικαστικός επιμελητής εντελώς αυθαίρετα, γιατί αφαιρεί από αυτήν τα έξοδα μετάβασης , τα οποία δικαιούται επιπλέον ενώ προσθέτει στα έξοδα μέχρι και τα έξοδα για το πάρκινγκ του αυτοκινήτου στην Αθήνα!
   Και θα το έκανα ευχαρίστως , γιατί ακόμη και 36 ευρώ, στην σημερινή Ελλάδα , είναι πολύ μεγάλο ποσό- ούτε λόγος να γίνεται  για τα 83 ευρώ, που στην πράξη  και σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες του συλλόγου του-,  ο δικαστικός επιμελητής εισπράττει καθαρά. 
   Το ότι δεν έχει συναίσθηση αυτού ο φίλος δικαστικός επιμελητής, αποκαλύπτει ότι τελικά ο επαγγελματικός κλάδος του δεν έχει βιώσει την φοβερή οικονομική κρίση, που ζουν όλοι οι υπόλοιποι έλληνες. 
   Και πάντως, εάν ο φίλος δικαστικός επιμελητής έχει περιέργεια να μάθει εάν κάποιος θα πήγαινε στους Αγίους Αποστόλους για 36 ευρώ (επαναλαμβάνω ότι το αληθές ποσό είναι, σύμφωνα με τον σύλλογό του,  83 ευρώ), δεν έχει παρά να συνταχθεί κι αυτός υπέρ της απελευθέρωσης των αμοιβών και του αριθμού των δικαστικών επιμελητών. 
   Και τότε θα καταλάβει ότι πολλοί θα πήγαιναν και μάλιστα για πολύ λιγότερα από 83 ή και από 36 ευρώ, στους Αγίους Αποστόλους. 
   Δυστυχώς γι' αυτόν , αυτή είναι η πραγματικότητα. 
   Ευτυχώς για τους πελάτες του, φαίνεται ότι  δεν έχει μελετήσει σωστά την ΚΥΑ 2/ 54638 /0022/ 13.8.2008, ΦΕΚ Β/1716/ 26.8.2008, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι συνάδελφοί του.  
   Και ευτυχώς για μένα, γιατί μου...
υπενθύμισε  πόσο ορθά  έπραξα που δεν πήγα  να ψηφίσω στις εκλογές του ΔΣΑ, οι συνδικαλιστές του οποίου βρίσκονται εντελώς εκτός δικηγορικής πραγματικότητας.