Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

ΔΣΑ: ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ

    Αν κάποιος μπει στον κόπο να διαβάσει το νομοσχέδιο για τον "νέο" Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (κατ' ουσία πρόκειται για τον ισχύοντα, στον οποίο απλώς έχουν προστεθεί κάποιες νέες διατάξεις) θα διαπιστώσει ότι περιέχει οκτώ (8) άρθρα, αντίστοιχα των οκτώ (8) κεφαλαίων του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , ορισμένα άρθρα των οποίων τροποποιεί και ένα ένατο άρθρο, που περιέχει μεταβατικές διατάξεις καθώς και διατάξεις που καταργούν ή τροποποιούν προγενέστερες, εκτός του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τεθείσες (βλ. ΕΔΩ ή ΕΔΩ.). 
    Από τις διάσπαρτες   σε όλα τα κεφάλαια του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας  νέες ρυθμίσεις άλλες βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση, άλλες είναι εντελώς ουδέτερες, άλλες πρόδηλα αποσκοπούν στην εύκολη εκποίηση της ακίνητης  περιουσίας των οφειλετών και άλλες  θίγουν ορισμένες επαγγελματικές τάξεις, όπως των δικηγόρων και των δικαστικών επιμελητών , αν και αυτό το τελευταίο είναι αδιάφορο, γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι το τι συμφέρει την κοινωνία και όχι τις επιμέρους επαγγελματικές τάξεις. 
     Παρ' όλα τα ανωτέρω όμως , οι κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι καλούν τα μέλη τους σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσουν με ένα "ναι" ή με  ένα "όχι" επί του κατατεθέντος νομοσχεδίου (βλ. ΕΔΩ) , δηλαδή να απορρίψουν ένα σχέδιο νόμου, με πολλές από τις διατάξεις του οποίου κατά πάσα πιθανότητα συμφωνούν , ενώ σίγουρα διαφωνούν με ορισμένες άλλες. 
     Ενώ θα ήταν ευχερέστατο το ερώτημα του δημοψηφίσματος να αφορά τα επιμέρους εννέα (9) άρθρα του νομοσχεδίου, οπότε και θα επικεντρωνόταν η αντίθεση των δικηγόρων σε συγκεκριμένες προωθούμενες ρυθμίσεις. 
   Έχει, λοιπόν, το δημοψήφισμα αυτό κάποια σοβαρότητα;