Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ LAZARD ΣΗΜΕΡΑ ΕΠ´ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ....

Κάποιες λεπτομέρειες από το πρόσφατο παρελθόν και ένας ενδιαφέρων διάλογος στην Βουλή το 2010, χρήσιμος για όσους πιστεύουν ότι η Αμερική ανακαλύφθηκε  για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ
Οταν ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης κατέθεταν ερωτήσεις κατά της Lazard που επέλεξε (και) ο Βαρουφάκης [pdf]
Με αφορμή την πρόσφατη πρόσληψη από τον Γιάννη Βαρουφάκη της εταιρείας  Lazard ,ως συμβούλου του, προφανώς εν όψει της  επικείμενης και από μακρού χρόνου αποφασισθείσας από τους ευρωπαίους εταίρους αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάποιοι θυμήθηκαν ότι την ίδια εταιρεία την είχε προσλάβει το ελληνικό δημόσιο και επί κυβερνήσεως ...Παπαδήμου.
      Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως θέλουν να τα εμφανίσουν τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης, που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ακόμη και το πρόσφατο παρελθόν.
      Την Lazard την είχε προσλάβει  πρώτη φορά  η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ήδη από τις αρχές του 2010 (ναι από το 2010)  και πράγματι η προσφυγή στις υπηρεσίες της προμήνυε ότι η ελληνική κυβέρνηση  προσανατολιζόταν σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους , χωρίς όμως, για ευνόητους λόγους, να το διατυμπανίζει, κάτι που τελικά  πέτυχε με το γνωστό PSI , το κούρεμα του χρέους  καθώς και την μείωση των επιτοκίων.
   Την προοπτική της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους εξόρκιζε τότε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έθετε ως κόκκινη γραμμή την ΜΗ αναδιάρθρωση του χρέους !!! και περιέγραφε με παραστατικό τρόπο γιατί η εκ μέρους της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου πρόσληψη της Lazard προμήνυε την προσπάθειά της για αναδιάρθρωση του χρέους. 
          Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι από τα επίσημα πρακτικά ΕΔΩ κατά την συζήτηση στην Βουλή στις 6.5.2010, για την ψήφιση του πρώτου μνημονίου:
      
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Και κάτι τελευταίο. Υπάρχουν έξι κόκκινες γραμμές για μας, που βάζουμε από εδώ και εμπρός, ανεξαρτήτως όλων των άλλων:
Πρώτον, δεν δεχόμαστε η Ελλάδα να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ουσιώδη διαπραγμάτευση για εθνικό θέμα τέτοιες στιγμές από θέση εθνικής αδυναμίας και ελπίζω να είμαι σαφής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Δεύτερον, δεν δεχόμαστε καμμιά αναδιάρθρωση, καμμιά συζήτηση, καμμιά σκέψη για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Προτείναμε μέτρα για έξοδο από την κρίση. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε ό,τι μπορούμε. Συζήτηση για αναδιάρθρωση που θα βυθίσει τον τόπο σε βαθύτερη δίνη και δεινά δεν δεχόμαστε. Είμαι σαφής γι’ αυτό.
Και επειδή ρωτάτε ποιος το είπε αυτό. Εάν πείτε τη λέξη «ΛΑΖΑΡ» στις διεθνείς αγορές, μόνο τη λέξη αυτή να πείτε, είναι σαν να θέλετε να με πείσετε ότι είπατε καρδιολόγο και ζητάτε μικροβιολόγο. Είναι η ειδικότητα των κυρίων αυτών μόνο το ζήτημα εκείνο. Και γι’ αυτόν το λόγο λέμε πως ούτε κουβέντα δεν πρέπει να γίνεται!
(Θόρυβος στην πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): 
................................................................................................................................................................
Και βεβαίως δεν ζητάμε κανένα συνένοχο. Ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν ενοχή για τα πράγματα της προηγούμενης περιόδου. Ζητάμε όμως να κάνουμε μία νέα αρχή, την οποία εσείς δεν θέλετε εσείς δεν θέλετε. Μία νέα αρχή για να αποδείξουμε και στους εταίρους μας και σε όλο τον κόσμο ότι, «ναι», σε αυτήν τη χώρα, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις μας. Να κάνουμε  την αυτοκριτική μας και την  κριτική μας, αλλά τελικά, να σταθούμε  στο ύψος των περιστάσεων για την πατρίδα. Αυτή θα ήταν μία υπεύθυνη στάση. Εσείς επιλέξατε ανεύθυνη στάση και, δυστυχώς, το λέω και σε σας προσωπικά, διότι αναφερθήκατε σ’ ένα θέμα, δίνοντας το σήμα στην αγορά. Την εταιρεία «LAZARD» την πήραμε βεβαίως ως συμβουλευτική εταιρεία. Και χρειαζόμαστε πράγματι συμβούλους και από το διεθνές σύστημα, που γνωρίζουν πράγματα που για την Ελλάδα είναι πρωτόγνωρα. Όχι για την αναδιάταξη του χρέους. Εσείς όμως το υιοθετήσατε αυτό. Ως ένδειξη. Ξέρετε τι είπατε δηλαδή στη διεθνή αγορά; Ότι εμείς κάτι κρύβουμε, επειδή πήραμε τη «LAZARD». Αυτά έγραφαν διάφορες εφημερίδες, ενώ ξέρω ότι εσείς πιστεύετε, ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό. Αυτή είναι υπεύθυνη στάση; Να υιοθετείτε τέτοιου είδους θέματα, που μπορεί να σύρουν την Ελλάδα, ακόμη περισσότερο, σε μία δύσκολη κατάσταση;
     
Αυτά...

για όσους αγνοούν ή έχουν ξεχάσει γεγονότα από το πρόσφατο παρελθόν.