Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Μια Αποσπασματική Αποτίμηση των Εκλογών:
(Σπονδυλωτή Επικαιρότητα)

του οικονομολόγου, Παναγιώτη (Τάκη) Κ. Μυλωνά

1)      Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ «ΟΧΙ»
Η Νίκη του «ΟΧΙ», στο Δημοψήφισμα της Κυριακής, είναι μια συντριπτική ήττα του «Νεοφιλελευθερισμού» στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Είναι μια νίκη της χώρας μας και ιδιαίτερα της δημοκρατικής Ελλάδας, αλλά κυρίως είναι μια Νίκη του «Φεντεραλισμού» της «Ενωμένης Ευρώπης». Είναι μια Νίκη – απόκρουσης των αρνητικών επιπτώσεων της «Παγκοσμιοποίησης», από το «…Δημοκρατικό Ευρώ»  Μια Νίκη της «Ενωμένης Ευρώπης» κατά της -υπό εκκόλαψη- «Γερμανικής Ευρώπης», που για άλλη μια φορά απειλεί θανάσιμα. Είναι το «ξημέρωμα» στην «καταχνιά» της ύφεσης, της λιτότητας, της Ανθρωπιστικής κρίσης και της απελπισιάς του μέλλοντος όλων μας.
Και τώρα… Καλή διαχείριση του αποτελέσματος που μας προικοδότησε ο Δημοκρατικός Λαός μας με το τεράστιο ΝΕΟ του <<ΟΧΙ>>!!!
Καλή διαπραγμάτευση: <<…Για την Ελλάδα βρε γαμώτο…>>!!!
2)      Η «ΕΞΟΔΟΣ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Η «ΕΞΟΔΟΣ» του Γιάνη Βαρουφάκη, δεν είναι απλώς «ηρωική», ούτε καν «γενναία», είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μια -«αποθεωτικά»- στρατηγική Νίκη του, στα «παίγνια» των «Νεοφιλελεύθερων» (άπληστων και γι’ αυτό, κοντόθορων) και-χωρίς αρχές και αξίες- αδίστακτων δανειστών μας και των εδώ παρατρεχάμενών τους. Είναι μια βροντερή κι αποστομωτική απάντηση – απόκρουση, της προσπάθειας των δανειστών, να κάνουν αληθοφανή τα διαπραγματευτικά κόλπα τους. Ποια ακριβώς? Μα εκείνα που θέλουν να αποδώσουν στην ελληνική πλευρά, μια «διπλή ατζέντα διαπραγμάτευσης». Ότι, δηλαδή, υπάρχει «Κρυφή ατζέντα υπέρ της Δραχμής»… Ώστε έτσι, να δικαιολογήσουν την δυσπιστία τους και την κακεντρέχειά τους στις διαπραγματεύσεις. Και με τν τρόπο αυτό, να πλήξουν καίρια την αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς. Η «κίνηση» Βαρουφάκη, λοιπόν, μας εξοπλίζει  αφάνταστα πολύ και ξεγυμνώνει τους άλλους, τους αντιπάλους μας στη διαπραγμάτευση και τόσο «δύσπεπτους» δανειστές και συνεταίρους μας, ταυτόχρονα…
3)      ΚΙ ΕΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Όταν η G.P.O. -για λογαριασμό της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ»- είχε δώσει την πρόβλεψη –αποτέλεσμα υποτίθεται της Δημοσκόπησής της (με 47% στο <<ΝΑΙ>> και 42% στο <<ΟΧΙ>>), προσωπικά την είχα αμφισβητήσει έντονα, αμέσως. Αντιπαραβάλλοντας γι’ αυτό μια άλλη δημοσκόπηση, την οποία είχα κι εγώ –ήδη- κάνει και με βάση την οποία είμουν πολύ αισιόδοξος υπέρ του <<ΟΧΙ>>.  Έλεγα, λοιπόν, στις παρέες μου, για την «εμπειρική» και «παλιάς κοπής» δημοσκόπηση που ακολουθούσαν -παραμονές εκλογών- οι τότε «πολιτικοί αναλυτές», πριν απ’ την εφεύρεση του «εργαλείου» που μας χάρισε ο «Γκάλοπ». Οι δημοσκόποι αυτοί, είχαν ως «πρόκριμα» των εκλογικών αποτελεσμάτων, τη θέση και τη στάση –γι’ αυτές- που έπαιρνε και ο «Ο Τρελός του Χωριού». [Σημειώνουμε εδώ πως: οι «προβλέψεις» των υπόλοιπων πολιτών, δεν μπορούσε να είναι εύστοχες, αφού αυτές προεξοφλούσαν και πρόβλεπαν –ως προβλεπόμενο εκλογικό αποτέλεσμα- τις δικές τους πολιτικές επιλογές και επιθυμίες].  Με βάση αυτή τη «γνώση», το δικό μου πλέον ¨Γκάλοπ», ήταν υπεραισιόδοξο υπέρ του <<ΟΧΙ>>, με την συνεκτίμηση της στάσης και της θέσης –ειδικά- ορισμένων από τους φίλους μου και με ιδιαίτερο ψυχισμό, συμπολίτες μου. Και σε επιβεβαίωση όλων αυτών, δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα υπέρ του <<ΟΧΙ>>, με το΅: 61,3%, πανελλαδικά, ούτε μόνο με το: 67,3%, τοπικά (την έχουμε κι εμείς τη δόση μας…), αλλά κυρίως, το: 94,6% υπέρ του <<ΟΧΙ>> που επέτυχε το Ψυχιατρείο των Φυλακών…
Και σ’  άλλα με υγεία (που προβλέπω για όλους σας) …
και «καλή καρδιά» (που λένε)!!!

Υ/Γ: Θυμήθηκα –απ’ το μάθημα της Στατιστικής- τη σχετική –εδώ- ορολογία: τόσο τον όρο του «apriori» (της εκ των προτέρων αποτίμησης), όσο και τον όρο του «aposteriori» (της εκ των υστέρων εκτίμησης των αποτελεσμάτων), ...απ’ την «θεωρία των Πιθανοτήτων», της επιστήμης της «Επαγωγικής Στατιστικής»!!!