Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Είναι καταπληκτικό το πως άνθρωποι, που μας κυβερνούν, αστοχούν τόσο κραυγαλέα στην τήρηση απλών διατυπώσεων , που προβλέπει ο νόμος- Εντυπωσιακό το θάψιμο του θέματος από τα κανάλια των νταβατζήδων, οι οποίοι είχαν αφιερώσει δεκάδες ώρες για τα πόθεν έσχες των υπουργών Φλαμπουράρη και Σταθάκη   Το άρθρο 1 του  Ν. 3213/2003 (ολόκληρος ο νόμος ΕΔΩ) ορίζει ξεκάθαρα:

"1. Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων
τέκνων τους υποβάλλουν:
α. Ο Πρωθυπουργός.
β. Οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση....

γ. Οι Υπουργοί, οι αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί.
δ. Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.
......................................................................................................................................"

  Με απλά λόγια: εφόσον είσαι υπουργός και βουλευτής, οφείλεις στην δήλωση σου του πόθεν έσχες να συμπεριλάβεις την περιουσιακή κατάσταση της συζύγου σου.
     Και βέβαια, η νομική σχέση δύο  προσώπων ως συζύγων  δεν καταργείται από το γεγονός της τυχόν διάστασης τους. 
   Τόσο απλό είναι.
   Και επειδή επιχειρείται να προκληθεί σύγχυση ανάμεσα στην δήλωση του πόθεν έσχες με την δήλωση φόρου εισοδήματος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην περίπτωση της δήλωσης φόρου εισοδήματος ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ρητώς προβλέπει ότι  οι σύζυγοι, σε περίπτωση διάστασης τους, υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο άρθρο 67 παρ. 4 ορίζει ότι:
"Ειδικότερα οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματα του, εφόσον:
α. Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος." 
ενώ ο  Ν.  3213/2003 , που καθιερώνει το πόθεν έσχες, δεν περιλαμβάνει ανάλογη ρύθμιση για την δήλωση του  πόθεν έσχες.
      Κι όμως...
   Όπως αποκαλύφθηκε από το περιοδικό Hot Doc  , κοτζάμ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επίδοξος πρωθυπουργός ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για σειρά ετών, ως βουλευτής και υπουργός, δεν περιελάμβανε στην δήλωση του πόθεν έσχες, που υπέβαλε, την περιουσιακή κατάσταση της συζύγου του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
    Αρχικά  η Νέα Δημοκρατία επεδίωξε να υποβαθμίσει το θέμα με μία αμήχανη, βρίθουσα φτηνών εξυπνακιδισμών  και   εκτός θέματος ανακοίνωση  , στην συνέχεια όμως  Νέα Δημοκρατία και Μαρέβα Γκραμπόφσκι προφανώς αντιλήφθηκαν ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξυπνάδες, οπότε αναγκάστηκαν να εκδώσουν   ανακοινώσεις  επί της ουσίας του θέματος , με τις οποίες  ομολογείται ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πράγματι δεν περιέλαβε σε δηλώσεις του πόθεν έσχες τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του , με την,  ουδέν  έρεισμα στον νόμο έχουσα,  δικαιολογία ότι  Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι, βρίσκονταν σε διάσταση, χωρίς όμως να έχει λυθεί ο γάμος τους, με διαζύγιο. 
     Περιττό είναι βέβαια να επισημανθεί ιδιαίτερα ότι τα κανάλια των - κατά Κώστα Καραμανλή- νταβατζήδων, οι οποίοι σχετικά πρόσφατα  είχαν υπερπροβάλει ζητήματα - ανύπαρκτα όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε- με τις δηλώσεις του πόθεν έσχες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Φλαμπουράρη και Σταθάκη, στην περίπτωση Μητσοτάκη έχουν καταπιεί την γλώσσα τους. 
    Όπως είναι περιττό να αναφερθεί ότι το θέμα , επειδή αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει καμιά συνέχεια, ανεξάρτητα από την ουσία και την σοβαρότητά του.
    Υπενθυμίζεται ,τέλος,  ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι μόνοι, που τα θαλασσώνουν με το πόθεν έσχες: πριν από λίγα χρόνια τα εκθέματα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ήταν γεμάτα με υποθέσεις κατηγορουμένων  δικαστών και αξιωματικών της αστυνομίας , λόγω παράλειψης υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες, οφειλόμενης σε αμέλεια και άγνοια νόμου !, στο σύνολο σχεδόν των οποίων εκδόθηκαν αθωωτικές αποφάσεις.