Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΥΓΟΠΟΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΒΕΣΟΣ, ΚΑΙΤΟΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΛΙΤΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΥΤΗ, ΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΕΡΕΥΝΑ , ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ!

Μήπως, άραγε, συμφωνεί με την πρακτική αυτή;
Αν ναι, μία πολύ καλή ιδέα θα ήταν οι δικηγόροι, όταν διορίζονται δικαστικοί αντιπρόσωποι, στον εκλογικό σάκο, μαζί με το υπόλοιπο εκλογικό υλικό,  να παραλαμβάνουν και δύο ζευγάρια χειροπέδες, για να ασκούν καλύτερα τα καθήκοντά τους...
Και όσοι εκλογείς γνωρίζουν ότι εκκρεμεί εις βάρος τους κάποια απόφαση ποινικού δικαστηρίου, να μην μεταβούν να ψηφίσουν, γιατί κάποιος δικηγόρος- δικαστικός αντιπρόσωπος ενδέχεται, σε συνεργασία με την Ασφάλεια, να προκαλέσει την σύλληψή τους, και από το εκλογικό τμήμα να βρεθούν με χειροπέδες στο κρατητήριο. 
    

    Στις 4.6.2019 και ώρα 8.47 πρωινή, έγινε από δικηγόρο τηλεφωνικά  στην Γραμματεία του Προέδρου του ΔΣΑ κ. Δημήτρη Βερβεσού μία συγκεκριμένη καταγγελία: δικηγόρος , μέλος του ΔΣΑ, η οποία κατονομάστηκε , ασκώντας τα καθήκοντά της, ως δικαστική αντιπρόσωπος , στις Περιφερειακές Εκλογές της 2.6.2019,σε Εκλογικό Τμήμα, που επίσης αναφέρθηκε, αντί να παραδώσει σε εκλογέα, που επίσης κατονομάστηκε, μετά την ψηφοδοσία,  την  αστυνομική ταυτότητά του για να αποχωρήσει, αυτή  παρακράτησε την αστυνομική ταυτότητά του  , κάλεσε ένστολο άνδρα της φρουράς του Εκλογικού Τμήματος, στον οποίο παρέδωσε την αστυνομική ταυτότητα και τον εκλογέα , ο οποίος κρατήθηκε επί τόπου και αμέσως μετά , αφού η δικαστική αντιπρόσωπος τηλεφώνησε,προσήλθαν στον χώρο δύο άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά, οι οποίοι  συνέλαβαν τον εκλογέα σε εκτέλεση απόφασης ποινικού δικαστηρίου, η οποία του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε (5) μηνών. 
    Η υπάλληλος, που άκουσε την συγκεκριμένη καταγγελία , διαβεβαίωσε τον καταγγέλλοντα ότι θα την διαβιβάσει στον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α κ. Δημήτρη Βερβεσό , χωρίς βέβαια να γνωρίζει, όπως δήλωσε, αν αυτός θα ενεργήσει και πως.  
   Η παραπάνω καταγγελία έγινε επωνύμως και εγγράφως στον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α με e-mail στις 4.6.2019, στην ηλεκτρονική διεύθυνση dvervesos@ath.forthnet.gr και στις 5.6.2019 , στην ηλεκτρονική διεύθυνση proedros@dsa.gr , χωρίς αναφορά των ονομάτων της δικηγόρου-δικαστικής αντιπροσώπου και του εκλογέα, που συνελήφθη , αλλά με την ρητή υπόμνηση του καταγγέλλοντος ότι βρίσκεται στην διάθεση του Προέδρου του ΔΣΑ για την παροχή οιασδήποτε διευκρίνησης.Της παραπάνω έγγραφης καταγγελίας έλαβε γνώση ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, όπως υπήρξε σημερινή τηλεφωνική ενημέρωση από την Γραμματεία του.   
  Έκτοτε, έχουν περάσει πέντε (5) μέρες και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτρης  Βερβεσός αδράνησε και  αδιαφόρησε
   Ούτε επικοινώνησε ο ίδιος ή συνεργάτης του , με τον καταγγέλλοντα δικηγόρο, για να μάθει λεπτομέρειες της καταγγελίας, ούτε διέταξε κάποια έρευνα, ούτε , τέλος, εξέδωσε κάποια ανακοίνωση, με την οποία να στηλιτεύει το γεγονός ,ακόμη και ως ενδεχόμενο, όπως όφειλε άμεσα να πράξει
   Και το κυριότερο: ενώ μας χωρίζουν  λιγότερο από 30 μέρες από την διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 7.7.2019, δεν επιχειρήθηκε καμία ενημέρωση των δικηγόρων για το πως πρέπει να ενεργούν, όταν τους προσεγγίζει η Ασφάλεια και τους ζητάει την συνεργασία στην σύλληψη φυγοποίνων εκλογέων, κάτι που ήδη έγινε και είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί, όπως επίσης είναι βέβαιο ότι κάποιοι εκ χαρακτήρος είτε ικανοποιούνται να παίξουν τον ρόλο του συνεργάτη της Ασφάλειας είτε αδυνατούν να το αρνηθούν. 
    Σημειωτέον ότι το παραπάνω κρούσμα  , όπως επίσης επισημάνθηκε στον Πρόεδρο του ΔΣΑ, δεν ήταν μεμονωμένο  , αλλά πρόκειται για μέρος μίας ευρύτερης αστυνομικής επιχείρησης σύλληψης φυγοποίνων, με την συνεργασία δικηγόρων - δικαστικών αντιπροσώπων.
    Και φυσικά, η συνεργασία δικαστικού αντιπροσώπου με την Ασφάλεια για την σύλληψη πολίτη, που προσέρχεται να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά αλλά και καθήκον του και κατά του οποίου εκκρεμεί η εκτέλεση ποινικής απόφασης , δεν είναι συμβατή  με την εκλογική νομοθεσία ( σκοπός της αστυνομικής παρουσίας στα εκλογικά τμήματα είναι η φύλαξή τους και μόνον, των ανδρών της φρουράς  προβλεπόμενων αυστηρά σε περιορισμένο αριθμό και  υπαγομένων στην Εφορευτική Επιτροπή και όχι το αντίθετο-άρθρα 54 και 86 παρ. 1 ΠΔ 96/2007 και ρητώς απαγορεύεται η είσοδος στο κατάστημα της ψηφοφορία  οιουδήποτε άλλου προσώπου, πλην των εκλογέων, των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αντιπροσώπων των συνδυασμών - άρθρο 87 παρ. 4 ΠΔ 96/2007 ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κύρος του συνόλου των δικηγόρων, διότι τους εμφανίζει στα μάτια της κοινωνίας ως συνεργάτες της Ασφάλειας, που χωρίς να έχουν καμία νομική υποχρέωση, συνεργάζονται στην σύλληψη πολιτών , που από την κάλπη οδηγούνται με χειροπέδες στα αστυνομικά κρατητήρια και την φυλακή. 
    Αυτά τα ολίγα για τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, κ. Δημήτρη Βερβεσό και τις πρακτικές , που αν δεν επιδοκιμάζει...
, σίγουρα δεν αποδοκιμάζει και δεν κάνει τίποτα για να μην διαδοθούν και  εδραιωθούν. 
   ΥΓ. Μία καλή επίσης ιδέα θα ήταν ο ΔΣΑ να διεκδικήσει για τα μέλη του, που εκτελούν χρέη δικαστικού αντιπροσώπου, επίδομα χειροπεδών. Ορισμένοι το δικαιούνται επάξια!