Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΑΓΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η κακή λειτουργία της δικαιοσύνης δεν είναι άμοιρη της κακοδαιμονίας του ελληνικού λαού- Το κακό είναι ότι δεν γίνεται τίποτε για να βελτιωθεί, λόγω αδιαφορίας των δικαστών

      Εδώ και πολλά χρόνια, από το τότε που καθιερώθηκε νομοθετικά  η διαταγή απόδοσης της χρήσης μισθωμένου ακινήτου (άρθρο 662 Α επ. του ΚΠολΔ, το οποίο προστέθηκε με  την παρ. 13 του άρθ. 6 του ν. 2479/1997-ΦΕΚ Α 67)...
..., ο εκμισθωτής, στον οποίον οφείλονταν μισθώματα, αντιμετώπιζε το εξής παράδοξο: ενώ από το ίδιο βιοτικό συμβάν, δηλαδή την καθυστέρηση στην καταβολή του μισθώματος, απέρρεαν ταυτόχρονα δύο δικαιώματά του, δηλαδή να ζητήσει την έξωση του καθυστερούντος την καταβολή του μισθώματος μισθωτή και την καταβολή των μισθωμάτων και τούτο ήταν δυνατόν να γίνει με δύο όμοιες διαδικασίες, χωρίς την διεξαγωγή δίκης και συγκεκριμένα με την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθωμένου ακινήτου και διαταγής πληρωμής, την στιγμή , που  οι δύο αυτές διαταγές ήταν αυτονόητο ότι θα μπορούσαν να ενωθούν σε μία, με μία απλή αναλογική εφαρμογή της διάταξης  , που προβλέπει την σώρευση των αιτημάτων σε μία αγωγή (άρθρο 218 ΚΠολΔ), κάτι το οποίο όφειλαν να ενθαρρύνουν τα ίδια τα δικαστήρια, έτσι ώστε να απλοποιηθεί και συντομευθεί η σχετική διαδικασία αλλά και να εξοικονομηθούν έξοδα για τους ενδιαφερόμενους πολίτες και χρόνος για τους εμπλεκόμενους δικαστές και γραμματείς, εντούτοις ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει  την διαδικασία να ζητεί την έκδοση  χωριστά διαταγή πληρωμής και διαταγή απόδοσης μισθίου, για την ίδια μίσθωση και για την καθυστέρηση των ίδιων μισθωμάτων!!!. 
     Την αυτόδηλη αυτή δυσλειτουργία ήλθε να επιλύσει ο νομοθέτης , ο οποίος με την διάταξη του άρθρου 662 Θ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 15 παρ. 5 του Ν. 4055/2012 (ΦΕΚ Α/51/12.3.2012) , όρισε ότι είναι δυνατόν να εκδοθεί διαταγή πληρωμής και διαταγή απόδοσης μισθίου, ενωμένες στο έγγραφο μίας διαταγής. 
    Πως αντιμετώπισε το αυτονόητα επιβαλλόμενο  αυτό μέτρο της εξοικονόμησης χρημάτων για τους ενδιαφερόμενους πολίτες και χρόνου για τους δικαστές και τους γραμματείς ,το τμήμα διαταγών πληρωμής του Πρωτοδικείου Αθηνών;
    Πολύ απλά , το αντιμετώπισε με τρόπο , που ευθέως το υπονομεύει. 
   Συγκεκριμένα , για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου απαιτείται αναμονή περίπου μίας εβδομάδας από τότε που υποβάλλεται η σχετική αίτηση. 
    Αντίθετα για την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθωμένου ακινήτου, ενωμένης με διαταγή πληρωμής των μισθωμάτων, απαιτείται αναμονή άνω των δύο μηνών !!!, διότι η έκδοσή της ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης διαταγών πληρωμής μισθωμάτων. 
    Έτσι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι προτιμούν να ακολουθήσουν την παλιά τακτική, δηλαδή να ζητήσουν την έκδοση διαταγής απόδοση της χρήσης μισθίου, έτσι ώστε να πετύχουν την έκδοσή της σύντομα και χωριστά την έκδοση διαταγής πληρωμής, κάτι που βέβαια επιβαρύνει οικονομικά τους εκμισθωτές και με πρόσθετη εργασία τους δικαστές και τους γραμματείς!!!
    Το κάνουν δε αυτό και για τον πρόσθετο λόγο ότι, λόγω της καθυστέρησης της έκδοσης διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθίου ενωμένης με διαταγή πληρωμής, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ούτως ή άλλως θα χρειαστεί να επανέλθουν στην έκδοση διαταγής πληρωμής, λόγω των καθυστερημένων μισθωμάτων, που εν τω μεταξύ θα προστεθούν μέχρι την έξωση, εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση της διαταγής απόδοσης μισθίου. 
   Έτσι , ένα στοιχειώδες μέτρο επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης και οικονομίας της διαδικασίας υπονομεύτηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, χωρίς κανένας να έχει ασχοληθεί και κανένας να έχει προβληματιστεί , από τους δικαστές και γραμματείς του τμήματος μέχρι το συμβούλιο διοίκησης. 
    Είπε κανείς τίποτε για την κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους;
    Κατά τα άλλα οι δικαστές συνδικαλίζονται , διεκδικούν , απεργούν και φυσικά ρίχνουν κυβερνήσεις (θυμάστε , άραγε, τις απεργίες τους τότε που είχε γίνει η ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, μετά την πτώση της οποίας, ως δια μαγείας,  σταμάτησαν οι διακοπές των συνεδριάσεων των δικαστηρίων;), χωρίς να  ενδιαφέρονται να σκεφτούν ορισμένα στοιχειώδη πράγματα , σε σχέση με την απλούστερη και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης , όταν μάλιστα τους δίνεται η σχετική δυνατότητα. 
    Τι άλλο να πει κανείς άραγε;  
    

ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΔΩ